Fotografer

Anna Clarén släpper ny fotobok om behovet av att vara behövd

Från nya fotoboken ”Need to be needed” av Anna Clarén.

”Need to be needed” är titeln på Anna Claréns nya fotobok. Där utforskar hon människors behov av att vara en del av ett sammanhang. Hon är samtidigt aktuell med en fotoutställning på Värmlands Museum.

Fotografen Anna Clarén har vid flera tillfällen prisats för sina bilder som ofta kretsar kring familjen och nära relationer. Tidigare har hon bland annat släppt fotoböckerna ”Close to home” (2013) och ”When everything changed” (2018). Nu kommer hennes sjunde bok med titeln ”Need to be needed” som ges ut av Bokförlaget Max Ström i april. Även den här gången kretsar innehållet kring relationer, där hon ställer frågor som: ”Vem är jag i min familj och vem är jag utan den? Vem behöver egentligen vem?”. Det är en fotobok om behovet av att vara behövd – att vara en del av ett sammanhang.

I ”Need to be needed” utforskar Anna Clarén behovet av att vara behövd – att vara en del av ett sammanhang.

”När de allra mest grundläggande överlevnadsbehoven är tillgodosedda är behovet av att vara behövd det vi eftertraktar mest. Vi vill känna oss betydelsefulla i andras ögon; vi vill känna att vi har en viktig roll att fylla. Detta behov är förankrat i en längtan efter att få bidra till något större, bortom oss själva – syfte och riktning i livet”, skriver Anna Clarén i efterordet till den nya boken.

Omslaget till fotoboken ”Need to be needed”, som ges ut av Bokförlaget Max Ström i april.

I bilderna är det familjen som Anna Clarén har riktat kameran mot, där hon på samma sätt som i tidigare verk även fotograferar sig själv. Hon utforskar hur familjen som konstellation kan hålla samman människor, där det för ett barn finns ett påtagligt behov av omsorg men där det även för en vuxen kan finnas ett behov av att känna sig behövd.

Boken kommer ut 21 april och samma dag öppnar Anna Clarén fotoutställningen ”Need to be needed” på Värmlands Museum i Karlstad. Där visas 150 bilder och utställningen är öppen till och med 10 september 2023.