programvara

Använd din Fujifilm- eller Canonkamera vid ditt nästa videosamtal

Canon och Fujifilm har släppt gratis mjukvara för att använda deras systemkameror som webbkameror för de som vill ha bättre bildkvalitet vid sina videosamtal.

Har du en Fujifilm GFX som bara ligger och dammar på en hylla? I sådana fall kan du nu använda den som webbkamera för dina videokonferenser eller samtal med släktingar och vänner. Detsamma gäller om du har en Canon EOS 1D X Mark III.

Måhända lite skämtsamt uttryck, men det är faktiskt sant. För ett tag sedan lanserade Canon en mjukvara, EOS Webcam Utility, som gör att du kan använda ett flertal av deras systemkameror och avancerade kompaktkameror som webbkamera. Till en början fanns mjukvaran bara till Windows, men nu har Canon också lanserat en beta till macOS, något som var det största önskemålet kring mjukvaran.

Även Fujifilm

Fujifilm följer nu i Canons fotspår och släpper en mjukvara, kallad Fujifilm X Webcam, som gör att din Windowsdator kan använda Fujifilms systemkameror i X-serien (från X-Pro2 och framåt) som webbkamera.

Anledningen till att de lägger energi på det här nu är så klart att de inte helt ignorerat det faktum att antalet videosamtal och videokonferenser ökat lavinartat de senaste månaderna. Att då vilja maximera bildkvaliteten i sina videosamtal är kanske inte så märkligt och har man en bra kamera liggande hemma kan det ju kännas fånigt att inte kunna använda den.

Canon erbjuder som sagt mjukvaran för både Mac- och PC-användare, medan Fujifilm ännu bara erbjuder den till de som kör Windows. Programmen är gratis från båda tillverkarna.