APPAR

Appen BeReal får medvind som anti-Instagram-svar

Trött på Instagram? Då är du inte ensam – utmanarappen BeReal har köpts upp för en halv miljard dollar av Voodoo – och ska utmana Instagrams bildflöde.

Under 2022 toppade fotoappen BeReal listan över de mest nedladdade apparna på Apples App Store, och har sedan dess kallats för "anti-Instagram-appen".

BeReal är uppbyggd utan gilla eller följare och mer som en konstant publiceringskanal där man som användare kan dela med sig av sin ofiltrerade verklighet snarare än jakten på fler följare eller likes. Nu har appen köpts upp av den franska apputvecklaren Voodoo för 537 miljoner dollar, något som många tolkar att appen har möjlighet att konkurrera med Metas egna plattformar som Instagram och till och med Tik Tok.

Så här skriver Alexandre Yazdi som är medskapare av Voodoo som nu köpt BeReal:

"BeReal uppnådde en otrolig användarlojalitet och tillväxt, vilket visar att det finns ett universellt behov av att dela verkliga, ofiltrerade upplevelser med nära vänner. Vi är mycket glada över att sammanföra våra team och utnyttja Voodoos kunnande och differentierade teknologier för att skala upp BeReal till det ikoniska sociala nätverket för autenticitet."

Men 20 miljoner nedladdningar och över en och en halv miljon nedladdningar första veckan på App Store fick appen en riktig rivstart. Anledningen tros vara att många då var trötta på Instagrams bildflöde som fylldes med reklam gång på gång.

Det har enligt många heller inte blivit bättre på Instagram – nu senast genom att använda så kallade "annonsavbrott" ska du som användare tvingas titta på en annons innan du kan scrolla vidare på plattformen.

Kamera & Bild har tidigare rapporterat om fusk, psykisk ohälsa och jakten på följare och gilla-markeringar, som bara är några delar av den problematik som diskuterats flitigt gällande sociala medier och specifikt Instagram.

Kolla in appen BeReal här, eller Kamera & Bilds flöde på Instagram här.

i