Fotografer

Årets bild 2018: Anna Tärnhuvud – första kvinna att vinna Årets bild

Sjunde april 2017. Människor lämnar Drottninggatan i chock, skräck och förtvivlan efter terrorattentatet som tog fem människors liv. Den här bilden blir Årets bild 2018 och därmed går fotografen Anna Tärnhuvud till historien som den första kvinna att få den utmärkelsen.

För fyra år sedan utsågs hon till Årets rookie, nu står Anna Tärnhuvud överst på prispallen när hon vinner Årets bild 2018. Det är första gången någonsin som en kvinna tar hem den utmärkelsen. Hon gör det med en bild från terrordådet i Stockholm, i april 2017. ”Den chockerande händelsen kommer nära”, motiverar juryn sitt bildval.

Våren 2014 intervjuade Kamera Bild bildjournalisten Anna Tärnhuvud. Då gick hon sista året på Nordens Fotoskola på Biskops-Arnö och var för första gången nominerad i tävlingen Årets bild. Förutom att hon då utsågs till Årets rookie, vann hon även förstapriser för Årets bildreportage i Sverige och Årets featurebild.

Men bara att vara nominerad var stort tyckte hon.

– Det känns helt sjukt. Många av ens förebilder finns ju med där, som har varit och föreläst på vår skola. Så det är häftigt att få vara med dem. Och jag har ingen aning om vad det här kan betyda för mig, men självklart kan det ju bara vara bra att folk i branschen ser mitt namn, sa Anna Tärnhuvud 2014.

Juryns motivering lyder: ”Nationens reaktion på det fruktansvärda som skede i Stockholm en fredagseftermiddag i april fångat i tre ögonpar. Den chockerande händelsen kommer nära. Samtidigt skymtar man den omsorg om varandra som kommer att ena Sverige mot den blint slående terrorismen.”

Går till historien

Nu går hon till historien som den första kvinnliga fotografen att vinna Årets bild. 1971 utsågs Ragnhild Haarstad till Årets fotograf, vilket hon än i dag är ensam om att ha vunnit – som kvinna. Men priset som hela tävlingens namn bygger på, är det alltså första gången en kvinnlig fotograf tar hem. Ett pris som anses vara det finaste du kan vinna i Sverige som bildjournalist.

Anna Tärnhuvud är i dag frilansfotograf med framför allt uppdrag för Aftonbladet och fotoagenturen Kontinent. Hon har tidigare studerat till socionom men insåg att hon ville arbeta med människor på ett annat sätt. Det blev fotostudier istället, vilket hon för Kamera Bild 2014 uttryckte på följande sätt:

– Jag var skiträdd och nervös, och förstod inte riktigt vad jag hade där att göra bland alla duktiga fotografer. Men samtidigt kändes det som att komma hem, att få träffa likasinnade och prata bild. Tidigare hade jag mest fått kommentarer som »fin bild«, men inte kunnat prata med folk om vad man vill säga med sina bilder.

Anna vinner i år även tredjepriset i kategorin Bildreportage i Sverige, där hon skildrar ”Pims” liv.

Skildrar dramatiken efter terrordådet

I år vinner hon Årets bild och Årets nyhetsbild med ett foto som skildrar dramatiken efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm. Anna Tärnhuvud skildrar detta med en bild där tre människor ger uttryck för chocken.

Juryns motivering lyder:

”Nationens reaktion på det fruktansvärda som skede i Stockholm en fredagseftermiddag i april fångat i tre ögonpar. Den chockerande händelsen kommer nära. Samtidigt skymtar man den omsorg om varandra som kommer att ena Sverige mot den blint slående terrorismen.”

Anna vinner i år även tredjepriset i kategorin Bildreportage i Sverige, där hon skildrar ”Pims” sökande efter sin identitet.

I år var det den 76:e upplagan av Årets bild, som arrangeras av Pressfotografernas Klubb (PFK).