PHOTOSHOP & AI

Att använda generativ AI i Photoshop kostar dig krediter

Många har missat att det från och med januari 2024 kostar "generativkrediter" för att använda Adobes AI-funktioner.

I och med uppdateringen till Photoshop 2024 och övriga program som Adobe Illustrator, Premiere Pro, After Effects och Adobe Express, öppnades även möjligheten att använda de verktyg som utvecklats inom Firefly direkt i det aktuella programmet. 

Men många har missat att det inte är helt gratis att använda AI-funktionerna i de olika programmen. Priset man får betala när funktioner som "Generative Fill" för att med AI-verktyg fylla i bilder, "Expand" för att göra bilder större, "Recolor" i Illustrator och "Text to Image" via Firefly – kostar så kallade "generativkrediter".

Hur många generativkrediter du har eller får beror på din plan. Har du en gratisplan där du inte betalar för Adobe Firefly får du 25 nya krediter varje månad. Har du ett företagsabonnemang kan det vara ett annat antal. För dig som endast betalar för Photoshop ingår 500 krediter per månad, för dig som endast betalar för Lightroom ingår 100 krediter per månad. Hur många krediter du har ser du i Creative Cloud-appen när du trycker på din bild/logo längst upp till höger.

När det planspecifika antalet generativkrediter har uppnåtts kan du fortsätta med generativa AI-åtgärder för att skapabilder i standardupplösning, men din användning av dessa generativa AI-funktioner kan vara långsammare. Vill du ha fler krediter måste du uppgradera din betalplan.

Exempelvis kostar en "text till bild" en (1) kredit, vilket är samma pris som att använda en "generativ fyllning", "generativ utökning", "referensbild", "generera bild", "generera bakgrund" och "generera liknande innehåll" när du använder det i Photoshop eller via Firefly-gränssnittet på webben. 

Så här skriver de om sina generativkrediter:

"Kreditförbrukningen gäller standardbilder på upp till 2 000 x 2 000 pixlar. För att kreditförbrukningen som anges ovan ska gälla måste du använda den senaste versionen av programvaran. Adobe Firefly utvecklas snabbt. Kreditförbrukningstabellen uppdateras i takt med att vi lägger till fler funktioner och tjänster. Kreditförbrukningen kan variera. Planerna kan komma att ändras."

Enligt Adobe är det inte antalet genererade resultat som kostar, utan hur många gånger man genomför en "åtgärd". Samtidigt avslöjar de att de planerar att erbjuda högupplösta bilder, animeringar och video, även för 3D, i framtiden.