Lag & Upphovsrätt

Även DN överklagar Skyttedalsdomen

Sara Skyttedal har redan överklagat domen. Nu gör även Dagens Nyheter det, som delvis fick rätt att publicera Skyttedals bilder utan ersättning. Tidningen anser dock att de borde frias för alla bildpubliceringarna i fallet.

För ett par veckor sedan rapporterade Kamera Bild om att KD-politikern Sara Skyttedal med stöd av SFF överklagar domen från tingsrätten, som rör fallet där DN har publicerat bilder från hennes Facebooksida.

Domstolen ansåg att DN delvis hade rätt att göra det, men inte för alla de tio bilderna som tidningen hade publicerat. Sex av bilderna fälldes de för att ha återgivit olovligen och Sara Skyttedal beslutades få 10 000 kronor i ersättning.

Redogörelse av dagshändelse

Men nu ansluter även DN till överklagandet, till Svea Hovrätt. DN menar att alla bilderna i det här fallet ska anses vara ”redogörelse för en dagshändelse” och därmed en tillåten publicering för tidningar enligt upphovsrättslagen.

Både Sara Skyttedal och DN tycker det är viktigt att fallet prövas i högre rätt, eftersom att domen är av vikt för hur lagen om upphovsrätt ska tillämpas.