Event

Besök Umeås Fotodag 8 oktober

Landskapsfotografen Serkan Günes, porträttfotografen Knut Koivisto, expeditionsfotografen Lucia Griggi, sportfotografen Johanna Lundberg och rockfotografen Danny Clifford är nu klara för Umeås Fotodag den 8 oktober.

Kamera Bild och Zoom Fotoresor fortsätter för fjärde året den inarbetade succén från 2017, 2018 och 2019 med totalt fyra nya inspirerande fotodagar under samlingsnamnet Sveriges Fotodagar. Först ut är Umeås Fotodag den 8 oktober som i år hålls för första gången. SedanGöteborgs Fotodag den 22 oktober,Stockholms Fotodag den 25 mars 2023 ochMalmös Fotodag6 maj 2023.

Passa på att köpa biljett – just nu får dutvå för en! Följ denna länk för att boka din plats.

Under Sveriges Fotodagar i Umeå ställer även Magnus Winbjörk ut sina bilder från den norrbottniska naturen. Med sina bilder vill han förmedla de upplevelser han har i naturen.

Schema Umeå, lördag 8/10

Nolia,Signalvägen 3

Fem föreläsare är nu klara för Umeås Fotodag den 8 oktober:

09.00Fotodagen öppnar: Utställare på plats hela dagen

09.30 Knut Koiviso: »Fotograferar live på scen«

10.45 Lucia Griggi: »Avlägsna expeditioner« [engelska]

12.00 Serkan Günes: »Landskap inifrån«

12.45 Lunchpaus

14.00 Paneldiskussion: Fotografiska samtal om bilder

15.00 Danny Clifford: »Rock Stars Don’t Smile« [engelska]

16.15 Johanna Lundberg: »Med fokus på sport«

17.00 Umeås Fotodag 2022 avslutas

Lucia Griggi – avlägsna expeditioner

Lucia Griggi.

Lucia Griggi är fotografen, filmaren och Canonambassadören som utforskar den vilda naturen och dess djurliv. Hon har sina rötter i surfvärlden och andra actionsporter, där hennes våghalsiga bilder fångade mitt bland vågorna har kunnat ses i magasin världen över. Bland annat har hon simmat ut och fotograferat i en av de farligaste vågorna på planeten – ”Banzai Pipeline” som bryter utanför den norra delen av Hawaii.

Men i dag är det för den brittisk-italienska fotografen främst polarområdena som utgör hennes äventyr. Hon har genomfört flera expeditioner till avlägsna platser på Antarktis och Arktis, där hon har fotograferat både på marken och från luften.

”Jag älskar äventyr – att hänga ut från en helikopter eller att simma under vattnet med enorma vågor ovanför mitt huvud. Jag blir lycklig av det, men jag kan också få den känslan när jag sitter stilla i timmar och väntar på vilda djur”, har Lucia Griggi sagt om sitt fotograferande.

Lucia Griggis bilder har prisats i flera internationella fototävlingar och hon har jobbat med uppdragsgivare som BBC, Warner Brothers och Disney. Sedan 2015 är det både stillbild och film som står på hennes agenda, och hon jobbar med utrustning från Canon.

På Umeås fotodag kommer Lucia att berätta om hur det är att fotografera i kalla miljöer som det högarktiska området och Antarktis. Med hennes bilder kommer vi att få följa med till de mest avlägsna platserna på vår planet, från inhemska människor i norr till expeditioner genom Antarktis. Hon kommer även berätta om sin bevarandefotografering och hur vi kan hjälpa vår planet – och allt hon upplevt under sina resor.

Serkan Günes – det viktiga ljuset

Serkan Günes.

Serkan är landskapsfotografen med naturen som motiv. Han gestaltar naturens variationsrika landskap i stort som smått.

Bilderna karaktäriseras av hans kritiska sätt att välja ljus, det som idag blivit hans signum. Serkan har som förste svensk vunnit det prestigefyllda: ‘’Eric Hosking Award’’ som varje år anordnas av BBC Wildlife. Serkan kommer att berätta om sitt sätt att fotografera landskap, sitt bildspråk och sina egna idéer om bildkomposition.

Han kommer även att ge en hel del intressanta tips för hur du ska utveckla ditt landskapsfotograferande.

Knut Koivisto – fotograferar live på scen

Knut Koivisto.

Knut Koivisto är porträttfotografen som gjort sig känd för sina avskalade porträtt där han lyckas fånga personligheten hos sina modeller, oavsett om det är en välkänd person eller någon främmande på gatan. Knut är även fotografen bakom Fotografiskas permanenta utställning ”Wall of Fame” med porträtt på de fotografer som har haft utställningar på muséet.

Med kamera från Fujifilm, blixt från Profoto och direktfångst med Capture One visar Knut sina bästa knep på hur man kan fånga snygga och avskalade porträtt. Knut har varit ambassadör för Fujifilm sedan 2012.

Johanna Lundberg – sportfotograf

Johanna Lundberg har jobbat som fotograf på Bildbyrån sedan 2013, Skandinaviens ledande bildbyrå för sportfoto vars fotografer bevakar de största internationella sportevenemangen. Johannas drivkraft är en stark passion för sport och supporterskap, och hon har bevakat både världs- och europamästerskap men satsar även på längre reportageresor. Hon är 2016 års mottagare av Lars-Gunnar Björklunds stora sportjournaliststipendium.

Under sin föreläsning på Umeås fotodag visar Johanna bilder från sina uppdrag och berättar om sitt jobb som sportfotograf på Bildbyrån, om anekdoter från och hur man jobbar på de stora idrottsevenemangen såsom VM och OS. Hon berättar även om den utrustning som behövs samt vad som krävs av den som vill bli sportfotograf.

Danny Clifford – livet som rock roll-fotograf

Rock--roll är Danny Cliffords grej. Som en fluga på väggen har han följt flera av de mest ikoniska musikalartisterna under de senaste 40 åren. Starten var under slutet av 70-talet när han som 20-åring blev Bob Dylans officiella fotograf, men även med sitt nära arbete tillsammans med Queen, The Who, The Rolling Stones och Amy Winehouse för att nämna några. Danny har skapat en nära relation till världens mest kända artister och därigenom kunnat fånga dem på bild på ett sätt som få andra gjort. Med sina oändliga bilder tagna både bakom scen har Danny tagit några av världens mest omtalade rockbilder.

I sitt föredrag tar Danny med oss bakom kulisserna hos en av världens främsta musikfotografer och vi får höra berättelserna bakom bilderna på några av världens största artister.

Nyheter inför 2022

Nytt för de fyra nya fotodagarna är att CyberPhoto går in som partner och kommer finnas på plats under alla dagar.Att besöka fotodagen och utställarna för att kolla in och testa de senaste fotoprylarna är gratis under hela fotodagen.

Göteborgs Fotodag 2018, Chalmers.

En annan nyhet är också att vi kommer att sända live från våra mässdagar, vilket gör att du även kan delta digitalt och ta del av både förmåner, inspiration och rabatter.

Mer inspiration, mer kamera, mer foto

I samma anda som våra tidigare fotodagarså bjuds besökarna på en blandning av unika föreläsningar med kända fotografer över hela dagen, där fokus ligger på bildens styrka. Besökaren får uppleva inspirerande bilder från hela världen, tipsas om allt från kompositioner och bildtänk till hur man själv kan utveckla sin egen fotografering.

På fotodagen finns även chansen att klämma, känna och testa fotobranschens senaste prylar och ta del av erbjudanden, samtidigt som du kan ställa dina foto- och pryl-frågor till utställarnas kunniga personal.

Mats Alfredsson pratar om sin passion – gatufoto – under Stockholms Fotodag 2018.
Göteborgs Fotodag 2019 på Chalmers, Göteborg. I förgrunden två av rockfotografen Danny Cliffords bilder från hans utställning "Rock Stars don't Smile" som visades på Stockholms Fotodag 2019.

Lär dig av proffsen

Calle Rosenqvist, fotodagarnas konferencier.

Deltagarna guidas genom dagen av Kamera Bilds chefredaktör Calle Rosenqvist, som är fotodagarnas konferencier.

– Som för så många andra så kom pandemin emellan våra planer på att fortsätta med vårt utvecklade koncept, men nu är vi tillbaka igen, och denna gång har vi även utökat Sveriges Fotodagar med ännu en fotodag – och hälsar nu även Umeåborna välkomna till en spännande dag i fotografins anda. Välkommen säger vi även till CyberPhoto som nu också är med på plats under alla dagar. Precis som tidigare år kommer våra fotodagar att bjuda på inspiration, makalösa bilder, spännande föreläsningar och möjligheten att klämma och känna på de senaste fotoprylarna. Att vi även kommer sända allt digitalt gör att allt fler kan delta, vilket vi är glada över. Älskar du fotografering så är det här den perfekta dagen för dig som vill ta din fotografering ett steg längre, säger Calle Rosenqvist.

Sveriges Fotodagar

Under samlingsnamnet Sveriges Fotodagar hittar du våra kommande fotoevent. På hemsidan www.sverigesfotodagar.se hittar du vidare till mer ingående information om orternas föreläsare och det senaste schemat.

Umeå: 8 oktober 2022, Nolia,Signalvägen 3

Göteborg: 22 oktober 2022,Chalmers Konferens, Chalmersplatsen 1

Stockholm: 25 mars 2023,Stockholmsmässan, Mässvägen 1, Älvsjö

Malmö: 6 maj 2023, Stadionmässan,Stadiongatan 25 (datum meddelas snart)