Nyhet

Bilder på offentliga konstverk prövas i HD

Dårarnas båt av Sture Collin på Hornsgatspuckeln i Stockholm. Bilden kommer från Wikimedia ligger länkad på sajten offentligkonst.se

Högsta domstolen skall nu undersöka om det innebär upphovsrättsintrång att utan tillstånd publicera bilder på offentlig konst.

Det var i juni förra året som organisationen Bildkonst Upphovsrätt i Sverige, BUS, lämnade in en stämning mot Wikimedia. Nu plockas fallet upp i Högsta domstolen. Stämningen är riktad mot sajten offentligkonst.se – ett projekt som går ut på att ge allmänheten möjlighet att ladda upp bilder på konstverk som finns på allmän plats.

BUS som vill representera sina konstnärsmedlemmar menar att Wikimedia, som driver sajten, inte har rätt att publicera bilder utan konstnärernas tillstånd.

–Vi har under tio års tid tecknat avtal med kommuner runt om i landet för att ge tillstånd till samma typ av användning som Wikimedia ägnar sig åt, skillnaden är att de tror att det är gratis, säger Erik Forslund, jurist på BUS.

En definitionsfråga

Wikimedia anser däremot att de har stöd i upphovsrättslagen eftersom det finns ett undantag som säger att konstverk får avbildas om de är placerade på eller vid allmän plats.

– Vi tror att undantaget finns där av en anledning, det hade varit orimligt om det var olagligt att avbilda delar av allmänna platser, säger Jan Ainali, vd på Wikimedia Sverige.

Men Erik Forslund menar att det snarare handlar om att definiera begreppet ”avbilda”.

– Vi ser inte att internetanvändning omfattas av begreppet, och det är det som nu för första gången kommer att prövas i domstol.

I vår artikel "Upphovsrätt för bilder – 30 vanliga frågor och svar" kan du läsa mer om bilders upphovsrätt och om vad som är lagligt, samt artikeln "Känkande fotografering – så undviker du att bli en kriminell fotograf" om vad fotolagen säger kring fotografering i offentlig miljö.