Lag & Upphovsrätt

Bilister som fotograferade tågolyckan bötfälls

Flera bilister som fotograferade vid tågolyckan i Danmark bötfälls. (Bilden är från ett annat tillfälle.)

Trots polisens uppmaning att inte ta bilder, när bilisterna passerade olycksplatsen, var det många som struntade i det. Nu får ett 40-tal personer böter efter att ha fotograferat på Stora Bältbron i Danmark, där åtta personer miste livet i tågolyckan.

Det var på onsdagsmorgonen som ett passagerartåg körde in i en vält lasttrailer som låg på spåret. Olyckan inträffade mellan Fyn och Själland i Danmark och tog åtta människors liv.

När polisen efter att bron varit avstängd, återigen släppte på trafiken uppmanade de bilisterna att inte fotografera eller filma olycksplatsen. Men många struntade i det vilket resulterade i att ett 40-tal personer bötfälldes. Det skriver Dagens Nyheter.

Polisen i Danmark kommenterar på Twitter fotograferandet: ”Det är VERKLIGEN inte i sin ordning. Visa nu respekt för de drabbade människorna – och observera vägtrafiklagen !!”

Att fotografera vid olycksplatsen kan vara etiskt tvivelaktigt menar polisen, men handlingen flyttar även fokus från bilkörningen. Bilisterna bryter mot förbudet att använda en mobil bakom ratten.