Fotonyhet

Björn Perssons bilder visas på Naturhistoriska riksmuseet

Nu kommer Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm visa ett 30-tal av Björn Perssons bilder. Utställningen öppnar den 29 september.
Nu kommer Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm visa ett 30-tal av Björn Perssons bilder. Utställningen öppnar den 29 september.

Fotografen Björn Persson fick ifjol stark kritik för sitt sätt att redigera sina bilder. Nu ska de visas på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Björn Perssons bild på en elefant var 2019 starkt omdiskuterad. Han förlorade tileln ”Photographer of the Year” efter att ha tävlat med elefantbilden i fototävlingen Africa Geographic. Det visade sig att bilden var manipulerad, då några revor på ett av elefantens öron hade bytt plats till det andra örat.

”Jag bearbetar mina konstbilder på ett estetiskt vis”, blev Björn Perssons svar på kritiken. Även andra av hans bilder blev ifrågasatta, något som Björn Persson kallade för ”obefogad kritik”.

”Fantastiska bilder”

Under den stormiga tiden ifjol var Björn Persson även aktuell med utställningen ”The Thin Line” på Dunkers kulturhus i Helsingborg. Nu har Naturhistoriska riksmuseet bestämt att de ska låta utställningen leva vidare i Stockholm, från och med den 29 september 2020. Då kommer ett 30-tal av Björns bilder att visas.

– Vi är väldigt glada och tacksamma att vi fått möjligheten att visa ”The Thin Line” på Naturhistoriska riksmuseet. Fantastiska bilder kombinerat med ett viktigt budskap kring biologisk mångfald, säger Claes Enger, projektledare för utställningen.

Titeln ”The Thin Line” står för den tunna skiljelinjen mellan en arts överlevnad och utrotning. Björn Persson, som även är utbildad viltvårdare, har under många år fotograferat hotade djurarter i Afrika och i Asien.