Lag & Upphovsrätt

Blev bestulen på bild – kräver 150000 kronor

När trädgårdsbloggaren Sara Bäckmo fick reda på att en mäklarfirma tagit en av hennes bilder för en reklamkampanj blev hon rasande. Nu kräver hon 150 000 kronor för publiceringen."Det är en bild som visar upp hela mitt företag", säger Sara Bäckmo.

Sara Bäckmo blev tipsad av en läsare att ett mäklarföretag hade använt en av hennes bilder i en reklamkampanj. Bilden var på hennes hus med trädgården i förgrunden, vilket är grunden för Saras företag.

Sara Bäckmo driver Sveriges största trädgårdsblogg med mellan 300 000 och 400 000 sidvisningar i månaden. Här skriver Sara och visar bilder från sin trädgård.

– När jag kontaktade annonsföretaget så svarade de med undanflykter, att de tankat ner bilden från nätet. Men de kunde inte svara på från vilken sida. När jag sedan kontaktade mäklaren såifrågasattede vilken skada det här gjort för mitt företag, säger Sara till Kamera Bild.

Sara berättar att det inte är första gången hon blivit bestulen av bilder, men att hon tidigare inte tagit tag i det. Men nu när det handlade om ett företag som lever på att sälja fastigheter tar en bild – en bild på hennes hem – vilket även är grunden i hennes företag så var det självklart att gå vidare.

– Problemet är stort i dag, och man tar det inte på allvar. Vi är hela yrkesgrupper där hela vår verksamhet bygger på bilder som vi delar i sociala medier, säger Sara.

Efter att ha pratat med mäklarföretaget kom det fram att det var andra gången de använde bilden. Så hon bestämde sig för attfaktureraför båda publiceringarna, i både webb och tryck, och skadestånd för upphovsrättsligt intrång och utelämnande av namn på fotografen. Totalthamnandefakturan på 150 000 kronor exklusiv moms.

Viktig fråga att driva

Att hon inte drivit på förut handlar i många fall om att hon då varit ett litet enmansföretag, och då varken haft muskler eller tid. Men att hon nu när hon blivit större har kollegor som hjälper till. Och att hon tycker det är en viktig fråga att driva.

– Jag tycker att det är viktigt oavsett storlek att man driver det vidare. Man kan i alla fall skicka en faktura och kräva betalt, sen får man ta det därifrån, säger hon.

Hans Nyström, ansvarig utgivare på Masen, kan än så länge inte säga hur de kommer gå vidare.

– Vi håller på att luska hur bilden kunnat hamna i vårt arkiv. Vi vet helt enkelt inte vad som har hänt, säger han.