Foto

Blogg: Olympus Pen E-PL2 saknar ett hjul

På sätt och vis är Olympus Pen E-PL2 en uppföljare till E-PL1, men den ersätter inte E-PL1 utan placerar sig snarare mellan den och den mer avancerade E-P2. I det här blogginlägget kollar vi in kamerans yttre.

Publicerad

Det märks på utformningen att E-PL2 inte bara är en tillspetsad E-PL1. Formen, känslan och greppet är helt annorlunda. Till det bättre. E-PL1 är en grundmodell av det enklare snittet och sitter inte perfekt i handen. Knapparna upplevs också som odistinkta.

E-PL2 är välbyggd med ett skönt grepp. Avtryckaren är lagom stor och solid, den på E-PL1 var något mindre, vilket åtminstone jag upplevde som ett litet, litet minus.

Skärmen är större och bättre – E-PL2 har en tre tum stor skärm med 460 000 bildpunkter jämfört med 2,7 tum och 230 000 bildpunkter för E-PL1.

Knapparna och vreden på E-PL1 är få – det är ju ändå tal om en enklare grundmodell så inget annat var egentligen att vänta sig när den kom. E-PL2 är något mer avancerad knappmässigt och har liksom E-P2 ett inmatningshjul runt flervalsknappen på baksidan, men till skillnad från E-P2 har E-PL2 inget inmatningshjul för vänster tumme på baksidan. Det är lite synd. Även om kameran har ett hjul mer än E-PL1 – som helt saknar hjul – så är det mer tidsödande att ställa in till exempel slutartid och bländare manuellt med bara ett hjul.

Snapshot-blixt

Precis som E-PL1 har E-PL2 såväl inbyggd blixt som en dedikerad filmknapp, något som saknas på E-P2. Blixten är inte så stark utan mer av snap-shot-typ, men går liksom på Panasonic GF2 att vinkla på olika sätt i höjdled, vilket är trevligt om man vill kunna styra blixtljusets riktning åtminstone lite grann. För den typiska användaren av Pen E-PL2 är det fullt tillräckligt med den inbyggda blixten, och den som ändå vill ha något kraftigare kan ansluta en extern blixt.

I nummer 3 kommer fullängdstestet av Olympus Pen E-PL2.