Lag & Upphovsrätt

Bonniers uppdaterade frilansavtal: ”Är under all kritik”

Den uppdaterade versionen av Bonnier News frilansavtal väcker återigen stark kritik från bland annat SFF.

Bonnier News uppdaterade frilansavtal får fortsatt hård kritik. Bland annat kommer mediekoncernen bara ge tillbaka upphovsrätten till frilansen, om Bonnier News själva ger sitt godkännande. ”Avtalet undergräver en hållbar marknad”, säger Paulina Holmgren ordförande för Svenska Fotografers Förbund.

Paulina Holmgren, ordförande Svenska Fotografers Förbund.

Bonnier News som äger ett stort antal tidningar i Sverige, fick i februari hård kritik för sitt nya frilansavtal. Flera organisationer i mediebranschen avrådde frilansen från att skriva under, bland annat Svenska Fotografers Förbund (SFF).

”Avtalet innebär att frilansen ska överlåta den ekonomiska upphovsrätten till Bonnier News för all framtid”, skrev de bland annat i ett öppet brev.

Mediekoncernen sa då att de tog till sig kritiken och att de skulle se över sitt avtal.

”Bör klassas som ett fulavtal”

Den uppdaterade versionen av avtalet kom 1 juli, och väcker återigen stark kritik från bland annat SFF.

– Vi frilansorganisationer väntade på att höra av Bonnier News för nytt avtalsförslag i våras, istället möttes vi av ett under semestern publicerat avtal som liksom det förra bör klassas som ett fulavtal. Avtalet är under all kritik och undergräver en hållbar marknad, säger Paulina Holmgren ordförande för Svenska Fotografers Förbund.

I det nya avtalet har Bonnier News infört en ny klausul, där det framgår att upphovsrätten återigen kan tillfalla upphovspersonen efter två år – men bara om Bonnier News själva godkänner det. Om de önskar fortsätta publicera materialet i 70 år efter upphovspersonens död, så kan de göra det.

– Ekonomiskt så kommer det säkert påverka frilansarna, om inte annat på sikt, för om man har tagit fram material som är unikt och som man faktiskt kan leva på efter den här två-årsperioden så kommer såklart Bonnier News att se till att de fortsätter inneha rättigheterna, säger Paulina Holmgren till SVT.

”Vi har lyssnat på den framförda kritiken”

Bonnier News skriver i en kommentar till SVT att ”vi köper in stora mängder material och det material som vi vill förbehålla oss rätten att vara exklusiva kring längre än två år är bara en bråkdel”.

De skriver även: ”Vi har nära dialog med våra frilansare och vi har lyssnat på den framförda kritiken och anpassat avtalet i linje med de önskemål som framförts.”

Svenska Fotografers Förbund avråder nu liksom i januari frilansar att skriva under Bonnier News frilansavtal.

Här kan du läsa det nya avtalet i helhet.