Bransch

Bröderna Broman lämnar Fotografiska – nya projekt väntar

Per och Jan Broman vid Fotografiskas öppnande i New York. Nu lämnar de Fotografiskas verksamhet.

Tio år efter att Fotografiska öppnade har grundarna bestämt sig för att lämna verksamheten. Nu söker de nya utmaningar. ”Jag har längtat efter att ta tag i nya grejer”, säger Per Broman.

Jan Broman slutade egentligen redan i maj, och nu har även den andra brodern bestämt sig för att lämna Fotografiska – som de grundade tillsammans för tio år sedan. Det här rapporterar Dagens Nyheter.

– Redan dagen efter att vi öppnade Fotografiska sade jag till min bror ”vad ska jag göra nu – nu är vi ju klara?”. Men han tyckte att jag borde vara kvar och lära mig verksamheten, säger Per Broman, Fotografiskas VD, till DN.

Efterträds av Elin Frendberg

Per Broman säger sig vara en entreprenör som startar saker, inte förvaltar. Trots det har han över 200 utställningar bakom sig på Fotografiska, och har öppnat utställningslokaler även i New York och Tallinn, samt satt igång planerna på öppnandet av Fotografiska i Berlin 2022.

Men rodret lämnas nu över. Per Broman är sugen på annat.

– Jag har lite olika projekt på gång och har blivit uppvaktad för att gå in i styrelsearbete. Men det jag tycker är allra roligast är att ta en bra idé till ett företag som flyger, säger Per Broman till DN.

Från den tionde november efterträds han av Elin Frendberg, som tidigare har varit VD på Swedish fashion council och har jobbat med innovation och utveckling på HM Group. 2019 kom hon till Fotografiska där hon i dag är Marketing experience director.