Prylnyhet

Cactus V6 – trådlös TTL till många märken

Att utlösa blixtar trådlöst med TTL har man kunnat göra sedan ett par år tillbaka. Men tidigare har sändarna varit märkesspecifika, men det ändras med Cactus V6.

Cactus V6 är en radiosändare som trådlöst kan trigga dina kamerablixtar utan att du behöver ställa ljuset manuellt. Det är visserligen en funktion som funnits tidigare via Pocketwizard. Men det som är unikt med Cactus V6 är att den är kompatibel med blixtar från olika tillverkare. Du kan alltså sätta en sändare på din kamera och sedan använda en blixt från Canon, en från Nikon och en från Pentax inställde på TTL och få en korrekt ljusstyrka ur alla tre.

Cactus påstår också att sändaren kan vara väldigt noggrann, blixtljuset kan justeras ner till 0,1 EV, vilket är större känslighet än vad blixtarna själva oftast kan justera.

Förutom att den kan hantera både blixtar som finns förprogrammerade i enheten kan den också lära sig hur andra blixtar fungerar. För att använda V6 behöver du en kamera med en vanlig blixtsko eller en PC-synk. V6 kan kontrollera upp till fyra olika blixtar.

V6 har också optisk slav, den kan även anvdas för att skicka vidare signalen till en enhet längre bort(relay) och man kan även ställa in ett delay på blixten om så önskas.

Cactus V6 kostar 55 dollar.