Annons

Prylnyhet

Canon EOS 1D X Mark III är här – läs allt om proffskameran

Canon avslöjar nu både priset och de sista specifikationerna på sin nya proffskamera EOS 1D X Mark III, i samband med att CES-mässan i Las Vegas startar.

CES 2020 i Las Vegas har precis startat och först ut i vår rapportering kommer från Canon, som nu avslöjar alla detaljer om sin nya proffskamera EOS 1D X Mark III, ersättare till den nu fyra år gamla 1D X Mark II.

För runt två månader sedan fick vi en del information från Canon om deras nya vädertätade flaggskepp i magnesiumlegering, men flera specifikationer och intressanta detaljer fortsatte de att hålla för sig själv ni i det sista.

Ny sensor på 20,1 megapixel

1D X Mark III är den första kameran med Canons nya generation av sensor. Bland annat har sensorn fått ett nytt fyralagers lågpassfilter som motsvarar en kamera utan lågpassfilter i bildskärpa samtidigt som moiré kan motverkas.

Även brushanteringen har förbättrats, liksomISO-omfånget som med de utökade inställningarna går från ISO 100 upp till ISO 102 400 (utökbart ned till 50 och upp till 819 200 ISO). Också det dynamiska omfånget ska vara förbättrat jämfört med föregångaren.

Medhjälpare till sensorn är Canons nya bildprocessor Digic X, som kan sköta bildhanteringen upp till 3,1 gånger snabbare än föregångaren. Bildprocessorn ingår i en nyutvecklad kretsfamilj som kommer att användas framöver av Canon och som kan skräddarsys för olika kameror med olika behov.

Visualisering av hur det nya lågpassfiltret fungerar.
Visualisering av hur det nya lågpassfiltret fungerar.

Viktigt för proffsen

Enligt Canon har feedback från både ambassadörer och proffsfotografer lagt grunden till vad som är viktigast att utveckla i den tredje versionen av 1D X. Här är den optiska sökaren viktig genom att den ger en bättre kontakt med det som fotograferas och en bild utan fördröjning, något som är ett krav vid sportevenemang. Canon har därför valt att använda en klassisk analog sökare i stället för en elektronisk sökare som av sin natur har en viss bildfördröjning.

Också hastigheten på seriebildstagningen är viktig, och hos 1D X Mark II är den med följande autofokus och ljusmätning nu 16 bilder i sekunden med den mekaniska slutaren och optiska sökaren, vilket kan jämföras med 14 bps hos föregångaren Mark II.Canon meddelar även att de arbetat med att minska blackout-tiden vid seriebildstagningen genom att minska spegelns studs, något som bidrar till att man hela tiden visuellt ska kunna följa det objekt man fotograferar, samtidigt som ljuset som rör sig mot AF-sensorn snabbare kan läsas av hos AF-modulen.

Vid fotografering i liveview går det att fotografera i 20 bilder per sekund med följande autofokus och ljusmätning. Funktionaliteten för Dual Pixel AF med ansikts- och ögonföljning finns också tillgänglig i liveview. Liveview-läget har totalt 3869 autofokuspunkter som är spridda över 90 procent av sensorytan (90 procent av bredden och 100 procent av höjden).

Knapparna på EOS 1D X Mark III har belysning.
Knapparna på EOS 1D X Mark III har belysning.

Helt ny AF-modul

Den nya autofokusmodulen är helt omarbetat jämfört med den gamla. Den nya generationens AF-modul är, istället för att vara linjebaserad, sensorbaserad över yta. Detta innebär en 28 gånger högre upplösning med möjlighet till AF-beräkningar på ned till -4 EV och upp till 21 EV. Detta gör att systemet kan göra både bättre och snabbare beräkningar som gör att kameran får lättare att följa objekt.

Antalet AF-punkter har ökats till 191 valbara AF-punkter (från 161 hos Mark II), varav 155 är korslagda sensorer.Canon har även minskat antal AF-case för autofokusen och lagt till ett nytt autoläge som gör en motivanalys och ställer in autofokusen för att få bästa resultat.

Själva analysen för motilvföljning gör avEOS iTR AF X, som är förprogrammerad via djuplärande AI för att känna igen motiven den utsätts för. Funktionen kan även uppdateras via firmware för att bli ännu bättre. Autofokusen ska därför kunna behålla spårning och fokus även i situationer där exempelvis ögon blir döljda av en hjälm eller när ett objekt blockeras av ett annat i exempelvis förgrunden.

En dedikerad Digic 8-processor sköter om ljusmätningen för att bland annat hitta huvud i sökaren, något som i liveview även ger funktionalitet för att upptäcka huvud samt ögon.

Förbättrad video