NY KAMERA

Canon EOS C400 – första avancerade cinema EOS med RF

Canon släpper nu en avancerad cinemamodell med RF-fattning där det kompakta formatet och professionella funktionerna ligger i fokus.

Sammafattning

  • Canon EOS C400 är utrustad med en 19 megapixlars bakbelyst sensor i fullformat, vilket möjliggör 6K-upplösning och ökad ISO-prestanda i svagt ljus med Triple Base ISO-tekniken.
  • Kameran är den första avancerade Cinema EOS-kameran med RF-fattning, vilket tidigare introducerades i hybridkameran Canon EOS R5 C. 
  • Kameran har autofokusfunktioner som ansikts-, ögon-, kroppsspårning och djurspårning, vilket förbättrar användarupplevelsen och effektiviteten vid filmning, genom Dual Pixel CMOS AF II.
  • Stöd för 12-bitars Cinema RAW Light och 10-bitars XF-AVC, vilket ger filmare möjlighet att välja format som bäst passar deras projektbehov.

Canon släpper nu nya cinemakameran Canon EOS C400 tillsammans med det nya Cine-servo-objektivet 17–120mm RF: "CN7x17 KAS T", RF 35mm F1,4L VCM och blixten Speedlite EL-10 – samt en ny firmwareuppdatering för EOS C300 Mark III som ger möjlighet till 12-bitars Cinema Raw LT/ST/HQ.

Canon EOS C400 är designad för livesändning, cinemainspelningar och virtuell hantering i studio, med möjlighet till 6K-upplösning med den bakbelysta sensorn i fullformat på 19 megapixlar. Kameran är mindre och lättare än toppmodellen Canon EOS C500 II, och blir den första Cinema EOS-kameran som får RF-fattning – något vi tidigare sett i den enklare hybridkameran Canon EOS R5 C

Canon EOS C400 har även stöd för PL-objektiv via PL-adapter med en låsplatta som monteras – eller EF-EOS R-objektivadapter, samt bättre möjlighet till metadatakapacitet, något som förbättrar för de möjligheter som finns med VFX- och virtuell produktion som många gånger behöver hantera dataflöden från bildinläsningen för vidare hantering.

PL-RF-adapter.

Canon meddelar att man arbetat hårt med att göra kameran kompakt och samtidigt integrera kopplingar och kontakter som behövs för avancerad videoproduktion, något som gör att man slipper fundera på tilläggsmoduler och extra tillbehör. Bland annat stöds produktioner av livesändningar med flera kameror genom både Genlock-returingång och objektivanslutning med 12 poler där cinema-servo-stödet gör att man kan få alla lösningar inbyggda utan behov av någon expansionsenhet.

Kameran klarar av lP-streaming via ethernet och wifi i 9 Mbps/4 Mbps i 1920 x 1080 (59.94p / 59.94i / 50.00p / 50.00i) samt UDP / RTP / SRT / RTP+FEC / RTSP+RT.

Den bakbelysta sensorn klarar av 16 stegs dynamiskt omfång och har en basnivå på ISO 800, 3200 och 12 800 vid filmning med Canon Log 2/3, genom den nya "Triple Base ISO-tekniken" som ska ge bättre bildresultat vid svagt ljus.

Nytt för Canons cinema-serie är även att Dual Pixel CMOS AF II används, något som bland annat ger möjlighet till snabb autofokus som täcker hela sensorytan. I och med detta får C400 även ansiktsigenkänning, ögon- och kroppsspårning och spårning av djur, tillsammans med snabbare sensorutläsning hos den nya sensorn. Samtidigt finns inställningar för mjuka fokusövergångar, möjlighet att justera hastighet och responsivitet efter vad som passar.

Flera möjligheter finns för val av interna inspelningsformat, bland annat Canons skalbara 12-bitars Cinema RAW Light (CRM) LT/ST/HQ, 4:2:2-format i 10-bitars XF-AVC (MXF) samt ett nytt MP4-baserat format: XF-AVC S och XF-HEVC S. Canon EOS C400 har två minnekortplatser, en för CFexpress Typ B och en SD-kortplats med stöd för UHS-II. Vikten är 1540 gram.

Canon EOS C400 finns tillgänglig från september 2024. Rekommenderat pris är 107 499 kronor inklusive moms.

Pressmeddelande: Canon lanserar EOS C400 Cinema-kamera med RF-fattning och Cine Servo-objektiv – som ger begreppet flexibilitet en helt ny betydelse

Stockholm, den 5 juni 2024 – Canon utvidgar sitt utbud och lanserar EOS C400 med RF-fattning samt objektivet CN7x17 KAS T som lyfter storskaliga produktioner till nya höjder.

EOS C400 är anpassad till marknadens föränderliga behov och togs fram med mångsidighet i åtanke. Kameran är en skräddarsydd allt-i-ett-lösning för mängder av olika produktioner – från indiefilmer och dokumentärer, live-evenemang och virtuella broadcast-sändningar till elektronisk nyhetsförmedling.

EOS C400 är den första avancerade Cinema EOS-kameran med RF-fattning och den inleder en helt ny banbrytande era för Canons produkter, och särskilt då i EOS R-systemet. Den innovativa designen är kompakt men kraftfull, med avancerade funktioner och specifikationer som man vanligtvis hittar i större kameror. I EOS C400 prioriteras smidighet, enkel användning och manövrering utan kompromisser med kapaciteten. Dessutom stöds live-produktioner med flera kameror tack vare särskilda anslutningar i kameran, som Genlock, returingång och 12-polig objektivanslutning.

BSI-sensor och Triple Base ISO-teknologi

EOS C400 har en högteknologisk 6K bakbelyst CMOS-fullformatssensor (BSI) med 16 stegs dynamiskt omfång. Tekniken förstärker effektiviteten i ljusupptagningen, underlättar snabbare avläsning och säkerställer på så sätt en överlägsen bildkvalitet. Kameran sätter en ny standard och introducerar Canons Triple Base ISO-teknologi, framtagen för optimal prestanda i svaga ljusförhållanden och som levererar de renaste optiska resultaten. Med basnivåerna ISO 800, 3200 och 12800 vid tagning med Canon Log 2 eller 3, ges användarna större flexibilitet vid tagningar i utmanande ljusförhållanden. 

Och för att göra tagningarna väldigt mycket lättare spårar det automatiska ändringsläget omgivande ljus och justerar ISO-basnivån därefter, något som förstärker hela användarupplevelsen.

RF-fattning

EOS C400 har Canons RF-fattning och kan alltså användas med en mängd RF fasta, zoom-, hybrid-, Cinema- och VR-objektiv. Allt blir ännu smidigare, utan behov av tillbehör från tredje part, eftersom kameran också kan användas tillsammans med EF-EOS R objektivadaptrar och även med den nya PL-RF objektivadaptern. Dessutom har kameran förbättrad metadatakapacitet och anslutningsalternativ som underlättar datainhämtning bildruta för bildruta i realtid, något som gagnar både VFX- och Virtual Production-arbetsflöden.

Dual Pixel CMOS AF II

Canon introducerar nu sin Dual Pixel CMOS AF II i Cinema EOS-systemet och förser filmmakarna med förbättrade autofokusfunktioner. Med 100 % täckning i hela sensorplanet levererar Dual Pixel CMOS AF II snabbt och exakt vilket uppgraderar filminspelningens klarhet och pålitlighet och skapar lugnet som gör att varje tagninglyckas.

Det här senaste systemet har också fler fördelar som ansiktsigenkänning, ögon-/kroppsspårning samt avkänning och spårning av djur – riktigt användbart när man jobbar ensam i en miljö med tidspress.

Inspelningsformat

Användarna får nu fler alternativ för interna inspelningsformat och kan skräddarsy formatet så att det passar de specifika behoven. Alternativen inkluderar Canons skalbara 12-bitars Cinema RAW Light LT/ ST/ HQ, pålitlig 4:2:2 10-bitars XF-AVC och de helt nya MP4-baserade formaten XF-AVC S och XF-HEVC S, som tillgodoser många olika krav från yrkeskåren. Alla dessa innehåller detaljerade arbetsflöden för filminspelning med professionellt stöd för filnamn och metadata.

Kompakt design

Användare av EOS C500 Mark II kommer att uppskatta den välkända designen i EOS C400, som nu uppgraderats till en ännu mer kompakt form, men som fortfarande har många olika anslutningsalternativ. Operatörerna får alltså tillgång till alla de funktioner som oftast associeras med kameror för storskaliga produktioner, men utan att storlek och vikt besvärar och utan att ytterligare moduler behövs. 

Ny kompakt design och förbättrade tillbehör – som ett mångsidigt LCD-fäste, avancerat övre handtag och förbättrat handgrepp – ger kompatibilitet med många olika inspelningsstilar, oavsett om det sker handhållet, med gimbal, drönare eller axelrigg.

Det senaste Cine Servo-objektivet introduceras

Det helt nya objektivet CN7x17 KAS T finns med antingen RF- eller PL-fattning och ingår i Canons Cine Servo-sortiment, en utveckling från det tidigare CN7x-objektivet, men med förbättrade uppdateringar som stärker verksamhetsprestandan och utökar

kompatibiliteten med virtuella och VFX-arbetsflöden. Med en utökad 7x optisk zoom och brännvidd 17-120 mm tilltalar objektivet alla som vill spela in direktsända sportevenemang och nyheter, dokumentärer, film och fjärrstyrda och virala produktioner. 11 bländarlameller producerar mjuka diffusa högdagrar och silkeslena suddiga bakgrundsslöjor.

Utmärkande funktioner är också den förbättrade anslutningen mellan objektiv och kamera, som strömlinjeformar processer som korrigering av objektivdistorsion i realtid, metadata bildruta för bildruta och virtuella produktionsarbetsflöden med ett Unreal Engine plugin-program skräddarsytt för EOS C400. PL-versionen av objektivet stöder både Cooke /i TechnologyTM och ZEISS eXtended DataTM för objektivets metadata och korrigering av distorsion/skuggning(1).

CN7x17 KAS T har nästa generations moderna e-Xs V digitala drivenhet med avancerade funktioner som optisk bildvinkelförändring, snabbare bländarkontroll och ett bekvämt USB-C gränssnitt för fjärrkontroll och överföring av användarinställningar.

Firmware-uppdatering för EOS C300 Mark III

Canon ger också ut en gratis firmware-uppdatering för kameran EOS C300 Mark III, som lägger till 12-bitars Cinema RAW Light-format: LT (Light), ST (Standard) och HQ (High Quality), förbättrar flexibiliteten i arbetsflödet och ger fler alternativ för efterbearbetningen. En Auto ISO-funktion möjliggörs också för flexibel övergång mellan dynamiska ljusförhållanden i längre tagningar

Canon introducerar samtidigt RF 35mm F1.4L VCM, ett hybridobjektiv som är det första i sitt slag och som tar både stillbilder och film, samt nya Speedlite EL-10 som lyfter porträttbilderna genom reglerbar ljussättning.

EOS C400 kommer att finnas tillgänglig från september 2024, med ett rekommenderat pris inklusive moms på 107 499 kronor. CN7x17 KAS T rekommenderade pris och när det börjar säljas kommer att bekräftas senare.

Mer information om dessa produkter finns på:

EOS C400: https://www.canon.se/cameras/eos-c400/

https://www.canon.se/cameras/eos-c400/specifications/

CN7x17 KAS T: https://www.canon.se/pro/cinema-lenses/cn7x17-kas-t/

https://www.canon.se/pro/cinema-lenses/cn7x17-kas-t/specifications/

EOS C300 Mark III firmware-uppdatering: EOS C300 Mark III - Canon Svenska

1 Stöds ej om objektivet har utrustats med en adapter för PL-RF-fattning (beräknad release i början av september 2024).