Prylnyhet

Canon EOS C70: Kompakt cinemakamera i 4K med RF-fattning

Canon introducerar ett nytt modellprogram för cinemakameror med RF-fattning. Först ut är instegsmodellen Canon EOS C70 som ärver teknik från EOS C300 Mark III.

I dag släpper Canon sin nya cinemakamera EOS C70, något som Canon berättade delar av för två veckor sedannär de avslöjade dagens datum för produktsläpp.

Nya Canon EOS C70 är en kompakt cinemakamera, den första med den nya RF-fattningen som används till EOS R-systemet. Med integskameran EOS C70 introduceras ett nytt modellprogram för EOS-systemet för professionella videofotografer. Fokus ligger här på mobilitet och kompakt storlek tillsammans med låg vikt, och passar såval dokumentär- som eventfotografering som behöver smidighet och lätt utrustning på fält. Samtidigt fasas EOS C100 Mark II ut.

Kameran är mindre än C200 men djupare än exempelvis 1D X Mark III. Tanken är att den ska passa för handhållande filmning, men går även att stabilisera med en gimbal.

C70 får ärver samma sensorteknik som C300 Mark III och får även samma 8,9 megapixels Super 35mm-sensor i 4K med DGO, "Dual gain output", för att kunna skapa HDR-material direkt i kameran utan att behöva montera ihop detta i efterhand. Tekniken fungerar nu på alla ISO-värden, och ger med Canon Log-2 mer än 16 stegs dynamiskt omfång. C70 har även inbyggd ND-filter, justerbart i flera steg.

Kameran har dubblas SD-kortplatser, till skillnad från C300 Mark III som har CFexpress, något som motiveras med att kameran ska vara mindre, billigare och inte spelar in i råformat, samtidigt som den blir mer lättillgänlig med SD-kort. På korten går det också kombinera olika videoformat för inspelning på respektive kort simultant.

Video kan spelas ini 4K/120p med ljud och fasdetekterande autofokus, upp till 60p/50p Long GOP, 10-bitars 4K 4:2:2. Det går hos C70 även välja H.265 i MP4-format. Video spelas in i H.264/H.265. Med 2x beskärning (16mm) går det även spela in cideo i 180p.Den intelligenta AF-tackingtekniken iTr samt nytt pekskärmsgränsnitt introduceras även med C70. Kameran har även en ny, förbättrad inbyggd digital bildstabilisering jämfört med tidigare cinemakameror.

Kameran blir även den första professionella kameran med support för vertikal filmning, och kamerahuset har även en stativgänga för detta. All information vrids då 90 grader.

Ljudkontakterna är 2x mini XLR. Kameran kan spela in i upp till fyra ljudspår – inbyggd stereo plus XLR-ingångar. C70 har även HDMI-utgång, men inte SDI eller möjlighet till tidskod.

Kameran är 160 x 130 x 116 mm och kamerahuset väger 1190 gram.

Ny EF-RF-adapter

I samband med släppet av C70 introducerar Canon även en ny Ef-RF-adapter. Adaptern "Adapter EF-EOS R 0.71x", som innehåller linselement, gör det möjligt att använda EF-objektiv till den mindre sensorn hos EOS C70 samtidigt som fullformatsutsnittet från objektivet behålls. Adaptern justerar därför utstnittet 0,71x.

Canon EOS C70 finns tillgänglig från november 2020. Rekommenderat pris är 59 499 kronor inklusive moms. Adaptern EF-EOS R 0.7x har ett rekommenderat pris på 6 899 kronor inklusive moms.