https://www.kamerabild.se/nyheter/canon-eos-r-nytt-spegellost-system
546196
Prylar
Prylnyhet

Canon EOS R – nytt spegellöst system

Totalbetyg

Canon släpper nu sin första spegellösa kamera med småbildssensor – EOS R – och introducerar även fyra nya RF-objektiv samt flera adaptrar.

Kamera & Bild har provat kamaeran – läs vår hands-on-artikel med våra första intryck, intervju med två japanska chefer över R-systemet, se exempelbilder samt hitta svar på de frågor vi fått från er läsare.

 

Diskussionen har pågått länge kring när Canon ska släppa sitt nya spegellösa kamerasystem i fullformat. Nu är det dags, och Canon introducerar sin nya Canon EOS R tillsammans med fyra nya RF-objektiv – två med fasta brännvidder och två zoomar. Till detta har de även utvecklat tre adaptrar.

Yuichi Ishuzuka, CEO Canon Europa, Mellanöstern och Afrika, berättar närmare hur Canon tänkt med sitt nya system. Han berättar att Canon gjorde en djärv satsning 1987 när man introducerade sin nya EF-fattning, allt för att förbereda inför framtiden. Sedan dess har Canon släppt över 130 miljoner EF-objektiv.

 

Canon EOS R

Nu är det dags igen. Den första kameran i Canons nya system är Canon EOS R, och specifikationsmässigt ser det ut som en instegsmodell med lite extra, som ska fungera som en introduktion i R-systemet. Den som känner sin Canon känner igen specifikationerna från EOS 6D Mark II, något som som den kan sägas motsvara hos Canons DSLR-kameror.

Sensorn i småbildsformat är på 30 megapixlar med ett ISO-omfång på 100–40 000 ISO, utökbart ned till ISO 50 och upp till 102 400. Kameran har även Dual Pixel Raw, vilket gör att du kan skifta fokus i efterhand.

Video spelas som bäst in i 4K UHD med 30 bilder per sekund i 480 megabit/sekund. Kameran har ingen inbyggd bildstabilisering, men vid filmning finns en elektronisk stabilisering som motsvarar fem steg.

RF-fattningen har 12 stift för informationsöverföring, alltså en utveckling av gränssnittet för kommunikationen mellan kamera och objektiv. Innerdiametern för RF-fattningen är 54 millimeter, alltså ungefär som Nikons nylanserade Z-system som är 55 mm.

Autofokussystemet är det som det pratas mycket om. AF-tekniken är en vidareutveckling av Dual Pixel AF, och EOS R har totalt 5655 AF-punkter, något som vi får återkomma till vad det faktiskt innebär i praktiken. 

Dessutom har Canon satsat en del på att integrera möjligheterna hos den som vill filma, något som gör att alla vanliga hjälpmedel för att underlätta vid filmning finns att tillgå, exempelvis fokus-peaking, objektföljande AF och att använda pekskärmen för att sätta fokus.

EOS R tar som snabbast 8 bilder per sekund och kan följa motiv i fem bilder per sekund. Kameran har en minneskortplats för SD-kort av UHS-II-typ, något som ger en buffert på 47 bilder i råformat.

Kameran har inbyggd wifi och blåtand.

Batteriet i EOS R är LP-E6N, med möjlighet att använda tidigare versioner av LP-E6. Dessutom släpps ett batterigrepp, BG-E22, som även går att laddas externt. 

Canon EOS R väger 660 gram.

Fyra nya RF-objektiv

Till det nya systemet släpps fyra nya objektiv

  • RF 28-70mm f/2L USM
  • RF 24-105mm f/4L IS USM
  • RF 50mm f/1,2L USM
  • RF 35mm f/1,8 Macro IS STM

Den nya adaptern för R-systemet som möjliggör polfilter samt ND-filter.
Dessutom släpps en ny EF-Adapter som gör det möjligt att använda EF-objektiv på R-systemet.

Även en Drop-in-filter adapter EF-EOS-R finns för att använda ett variabelt ND-filter och cirkulärt polarisationssfilter.

En ny Control Ring adapter EF-EOS-R gör att man kan avända kameran med ytterligare kontroll.

 

Priset för EOS R-kamerahus inklusive objektivadaper M-ADAP EF-EOS R är 26 990 kronor. 

Rekommenderat pris för batterigreppet är 3 390 kronor.

  

Kamera & Bild har fått chansen att prova Canons nya EOS R – här kan du läsa en hands-on-artikel med våra första intryck, intervju med två japanska chefer över R-systemet, se exempelbilder samt hitta svar på de frågor vi fått från er läsare.

 

167315513313063_2067509383293657