Prylnyhet

Canon EOS R8 släppt – lättaste R-kameran i fullformat

Canon släpper nu en enklare modell med fullformatssensor i EOS R-systemet, med en upplösning på 24,2 megapixel och en vikt på 461 gram.

Samtidigt som släppet av nya EOS R50 släpper Canon även Canon EOS R8 är den kompakta fullformatskameran som är tänkt föd den som vill utveckla sin fotografering ytterligare, med ett steg från de som kanske tidigare använt EOS 6D, EOS RP eller kameror med APS-C-sensor – och nu vill ta steget till fullformat och mer video-funktioner.

Samtidigt släpps även det passande fullformatsobjektivetCanon RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS STMsamtCanon RF-S 55-210mm f/5-7.1 IS STM för Canon-kameror med APS-C-sensor, som nya EOS R50.

Upplösningen är 24,3 megapixel, med samma sensor som sitter i Canon EOS R6 Mark II, med möjlighet till ISO upp till 102 400. Kameran är även lika snabb som EOS R6 Mark II med 40 bilder per sekund med elektronisk slutare, och 6 bps med mekanisk slutare.

Även autofokusen är samma som hos R6 Mark II, med fokus ned till -6,5 EV och följande autofokus i alla inställningslägen. Kameran har däremot ingen inbyggd bildstabilisering.

Video spelas som högst in i 4K/60p med full sensorbredd. Kameran har även möjlighet till C-Log3med 10 bitars YCbCr 4:2:2 H.265 intern inspelning för bättre dynamiskt omfång, samt exponeringshjälp för att få rätt exponeringsinställning. Video går även att spela in längre än 30 minuter. ÄvenHDR PQ och HDR Movie går att välja med kompatibla enheter på HDMI-utgången.

Sökaren har en upplösning på 2,36 miljoner bildpunkter och en uppdateringsfrekvens på 120 Hz och möjlighet till optical viewfinder assist, alltså att simulera en vanlig analog sökarbild. Som hjälp för den som vill utvecklas finns även det guidade gränssnittet som förklarar och visar vad de olika inställningarna bidrar till för ändringar i slutresultatet. Kameran har även olika scenlägen med funktioner för panorama, close-up, hdr, för mer lekfulla bilder, samt funktion för focus bracketing.

Canon EOS R8 går att koppla upp mot en Apple-telefon med Apple MFI och USB, vilket ger bland annat stöd för UVC, videostreaming över USB, som exempelvis webbkamera.En buffringsfunktion för att kameran loopar 15 bilder i bufferten tills man trycker av, vilket gör att man enklare kan få med exakt rätt ögonblick på bild.

Vikten hamnar på 461 gram vilket gör den till Canons lättaste fullformatskamera i R-systemet. Vikten är 132,5x86,1x70mm, vilket är ungefär som Canon EOS RP. Kameran har även 2,4 GHz wifi.

Canon EOS R8 finns tillgänglig från april 2023. Rekommenderat pris inklusive moms är 21 599 kronor.

EOS R8 finns även i kitmed nysläppta RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM för ett pris på 23 999 kronor inklusive moms.