Prylnyhet

Canon RF 100mm f/2,8L Macro IS USM kan justera oskärpan

Ny funktion för inställning av oskärpa, möjlighet till bildstabilisering i 8 steg och avbildning i 1,4x-förstoring är några egenskaper hos Canons nya RF-makroobjektiv i fullformat.

I samand med släppet av info om nya toppmodellen i det spegellösa EOS R-segmentet – Canon EOS R3 – samt de två nya supertelena Canon RF 400/2,8L IS RF 600/4L IS, släpper de även det nya makroobjektivet i fullformat: Canon RF 100mm f/2,8L Macro IS USM.

Det nya makroobjektivet motsvarar Canons tidigare 100mm-makro med bländare 2,8 för EF-fattningen,EF 100/2,8L Macro IS, men får med denna nya RF-fattning en helt ny konstruktion. Bland annat ger den nya konstruktionen möjlighet till både 1,4x förstoring och möjlighet att justera hur bildens objekt i oskärpa ska se ut.

Objektivet blir enligt Canon det första makroobjektivet med 1,4x förstoring som har autofokus, något som gjorts möjligt genom användningen av ett flytande linselement. Vid denna skala är närgränsen specificerad till 0,26m.

Canon introducerar också en helt ny funktion, kallad SA för beteckningen "SA Control" – Sfärisk aberrationskontroll – något som möjliggör att ändra bakgrundsoskärpan så den blir mjukare eller skarpare. Genom att göra justeringar med den låsbara kontrollringen för SA-inställningen kan fotografen kontrollera just oskärpan.

Objektivet har också som namnet antyder, inbyggd bildstabilisering. För objektivet kompenserar den för 5 steg (vid 1:1 2 steg), medan man med tillsammans med kompatibelt kamerahus med inbyggd bildstabilisering kan gå tupp till 8 steg, exempelvis med EOS R5/R6.

Objektivet är 82 x 148mm och vikten 730 gram. Filterdiametern är 67mm.

Canon RF 100mm f/2,8L Macro IS USM finns tillgänglig i slutet av juli. Rekommenderat pris är 17 199 kronor inklusive moms.