https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/canon-eos-r3-under-utveckling-ny-spegellos-toppmodell
547967
Prylar
falskt
Prylnyhet

Canon EOS R3 under utveckling – ny spegellös toppmodell

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/canon_eos_r3.jpg?itok=d1He9IlK', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/canon_eos_r3.jpg?itok=d1He9IlK', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/canon_eos_r3.jpg', w: 2000, h: 1382, title: ' ' },]

Totalbetyg

Canon meddelar nu att EOS R3 är namnet på deras kommande spegellösa toppmodell med RF-fattning och integrerat batterigrepp. Kameran som just nu är under utveckling, får även en bakbelyst sensor.

För att hålla en hög nivå i vår journalistik väljer vi på Kamera & Bild att aldrig skriva om rykten kring kommande kameror, utan enbart fakta. Detta för att inte bidra till spridning av felaktig information.

Hösten 2018 släppte Canon sin första EOS R-kamera, vilket också var starten på deras nya spegellösa system med den nya RF-fattningen. Efterkommande kameror har RP/R5/R6 har byggt vidare på systemet – och nu avslöjar Canon att de har en ny EOS R-modell under utveckling – EOS R3 – något som kommer nära inpå efter Nikons offentliggörande om utvecklingen av sin spegellösa proffsmodell Nikon Z9.

Samtidigt som R3-nyheten släpper Canon även tre nya objektiv, supertelena Canon RF 400/2,8L IS och RF 600/4L IS samt Canon RF 100mm f/2,8L Macro IS USM:

 

 

Canon EOS R3 är tänkt att positionera sig mellan den beprövade flaggskeppskameran 1DX Mark III och den spegellösa Canon EOS R5. På så vis menar Canon att man smälter samman det bästa från två världar. Därför får Canon EOS R3 också samma vädertätningsnivå som EOS 1D X Mark III.

I och med att nyheten är ett så kallat "develop announcement" innebär det som vanligt att nyheterna kring specifikationerna är få, även om vi fått viss information. Bland annat visar produktbilden att ergonomin blir en hybrid mellan R-segmentet och klassiska 1D X-designen, med bland annat integrerat vertikalgrepp.

Ögonstyrd autofokus & bakbelyst sensor

Canon berättar också sensorn kommer att vara stackad och bakbelyst, vilket innebär  att EOS R3 blir den första kameran med bakbelyst sensor tillverkad av Canon. Detta gör också att man samtidigt kan förbättra autofokusprestandan, något som Canon själva benämner som "nästa generations Dual Pixel AF", främst i och med den nya sensortekniken, och styrs av bildprocessorn Digic X.

En specifikation som Canon därmot valt att släppa är att kameran kan ta upp till 30 bilder per sekund med följande autofokus och ljusmätning. Mer exakta detaljer än så avslöjas inte.

I och med detta har även ögon- och kroppsigenkänning förbättrats, liksom hela AF-systemet. Bland annat återintroducerar Canon nu möjligheten till AF-styrning via ögonen, så kallad "ögonstyrd AF", något som fanns redan i Canon EOS 3 från 1998. Tekniken går ut på att ögats iris registreras av kameran för att beräkna var man tittar, och på så vis styra fokuspunkten.

De nyheter som nu Canon själva avslöjat summeras av dom själva som:

  • Ny stackad BSI CMOS-sensor utvecklad av Canon
  • 30 bilder/sek med AF/AE-spårning
  • Funktionen Ögonkontrollerad AF
  • Igenkänning av objektets ögon och huvud
  • Dual Pixel CMOS AF
  • 1D-seriens vädertålighet 

 

Canon avslöjar vare sig pris eller datum för försäljningsstart av Canon EOS R3.

gr:rror validating access token: Sessi