Prylnyhet

Canon RF 400/2,8L IS & RF 600/4L IS kommer i augusti

I sensormmar kommer de två första supertelena med RF-fattning för EOS R-systemet. Designen bygger på EF-versionerna men får snabbare AF-prestanda.

I samand med släppet av info om nya toppmodellen i det spegellösa EOS R-segmentet – Canon EOS R3 – släpper Canon även två nya supertelen,Canon RF 400/2,8L IS RF 600/4L IS.

De två nya objektiven bygger på de två EF-objektiven EF 400/2,8L IS III USM och EF 600/2,8L IS III USM som släpptes under 2018. Utvecklingen av objektiven då gjorde att Canon utvecklade objektiven med möjlighet att användas även för det nyutvecklade spegellösa R-systemet, för att kunna ta till vara på de möjligheter som den nya fattningen gav.

Canon ansåg själva att den optiska prestandan i dessa objektiv var så bra att ingen ny linskonstruktion behövdes. Detta innbär också att de två objektiven presterar likvärdigt rent optiskt. Båda objektiven är också kompatibla med de nya RF-telekonvertrarna 1,4x samt 2.0x.

I de nya objektiven syns därför den silverfärgade integrerade delen vid fattningen som enbart används för att ändra registeravståndet till sensorn, då detta skiljer sig mellan de olika systemen.

Canon RF 400/2,8L IS.

Snabbare autofokus

En ny fördel gällande användningen av RF-fattningen och supertelena är de flera kommunikationskanalerna mellan kamerahuset och objektivet. Dessa ger bland annat möjlighet till snabbare dataöverföringshastigheter, men i fallet med EOS R3 även möjligheten till dubbel strömmatning via något som Canon kallar "dual power drive". Funktionen gör att linselementen kan röra sig snabbare, något som också ger en snabbare autofokus.

Dataöverföringen har även gett möjligheten till en förbättrad bildstabilisering i upp till 5,5 steg hos dessa supertelen, när de används på ett kamerahus med RF-fattning.

Canon RF 600/4L IS.

Vid användning av manuell fokusering går denna även att ställa in i tre olika hastigheter beroende på vad som passar för situationen. Med rätt inställning av hur responsiv den ska vara är det lättare att få rätt precision, något som är möjligt då fokuseringen sker elektroniskt och inte mekaniskt. Det går även att spara två förinställda lägen och använda "pull focus" vid filmning. Bländarbladen är cirkelformade och kan justeras i åttondelssteg.

Båda objektiven har fluorit- och Super UD-glas tillsammans med ASC- och Super Spectra-beläggningar. Objektiven är även vitfärgade för att reflektera värme, något som annars kan påverka linskonstruktionens toleranser för rätt fokus vid hög värme.

RF 400/2,8L IS är163 x 367mm och väger 2890 gram.RF 600/4L IS är 168 x 472mm och väger 3090 gram. Båda objektiven är vädertätade.

Canon RF 400/2,8L IS RF 600/4L IS finns tillgängliga från augusti. 400mm-objektivet har ett rekommenderat pris på 143 999 kronor inklusive moms, 600mm-objektivet 155 999 kronor inklusive moms.