Prylnyhet

Canon RF 50mm/1,8 STM – lätt normalobjektiv för R-systemet

Bättre skärpa genom nya linselement, bättre närgräns och Super Spectra Coating är några skillnader mot EF-versionen.

I samband med släppet av det nya normalobjektivet släpper Canon även nya RF 70–200mm/4L IS USM släppt – mäter bara 12 centimeter. Läs mer om detta här.

Normalen, normalobjektivet eller "nifty-fifty", är några av namnen på det klassiska kompakta 50mm-objektivet som finns för de flesta kamerasystem. Nu finns även det lätta men ändå ljusstarka 50mm f/1,8 i fullformat för Canons spegellösa RF-fattning, i och med släppet av nyaCanon RF 50mm/1,8 STM.

EF-versionen av objektivet, EF 50mm f/1,8 STM, släpptes 2015 och fick då förbättrade egenskaper i form av STM-motor. Den ser vi fortsatt i den nya spegellösa versionen tillsammans med några andra förbättringar: den nya objektivdesignen ger en kortare närgräns på 30 centimeter, en förbättring på 5cm mot EF-objektivet. Den maximala förstoringen blir därför 0,25x jämfört med 0,21x hos EF-versionen.

Även diametern på filtret har minskat till 43mm, vikten hålls låg genom ett nytt asfäriskt precisionssmält PMo-linselement för att korrigera olika aberrationer, något som ger bättre kontroll över kromatisk aberration.Också coatingen på linsytorna reducerar ghosting, samtidigt som frontlinsen belagts med en Super Spectra Coating.

Precis som övriga RF-objektiv så har även detta en inbyggd programmerbar och steglös kontrollring för manuell fokusering eller justering av inställningar. Av estetiska skäl har även delen vid metallplattan närmast fattningen silverfärgats.

Tillsammans med den inbyggda bildstabiliseringen hos Canon EOS R5 eller R6 stabiliseras bilden upp till 7 steg med detta objektiv.

Antal rundade bländarblad är 7, vikten ligger på 160 gram.

Säljstart förCanon RF 50mm/1,8 STM är mitten av december. Rekommenderat pris är2790 kronor inklusive moms.

Motljusskyddet ES-65B kostar 389 kronor.