Prylnyhet

Canon slutar utveckla EF-objektiv – om inte användare ställer krav

Canon bekräftar i en intervju att man beslutat att sluta utveckla objektiv till EF-fattningen och istället satsar på det spegellösa systemet.

Ingen missade väl att Canon nyligen lanserade sin nästa arbetshäst, proffshuset EOS 1DX mark III. En värsting med EF-fattning. Men nu bekräftar den europeiska produktchefen för proffssegmentet, Richard Sheperd, i en intervju med Digital Camera World att man bestämt sig för att inte utveckla flera objektiv för EF-fattningen. Istället kommer man att lägga allt krut på utvecklingen av RF-objektiv till det spegellösa systemet som lanserades 2018.

Sheperd säger dock att man så klart fortfarande kommer att stödja EF-objektiven. Han säger också att Canon kan komma att omvärdera beslutet om det visar sig att användarna är väldigt sugna på att ha nya objektiv till EF-systemet.

EF-systemet är 33 år gammalt och tekniken runt fattningen har utvecklats enormt sedan det lanserades 1987. Sedan dess beräknar Canon att de tillverkats runt 130 miljoner objektiv med EF-fattning. Det är därför inte förvånande att Canon nu väljer att lägga sin energi på den fattning som sannolikt kommer att vara den gällande i framtiden.

Så om du har några önskemål på nya objektiv till EF-systemet får du se till att Canon får veta det.