Prylnyhet

CFV-50c: Nytt digitalt bakstycke från Hasselblad för V-serien

Tillbaka till framtiden. Det nya digitala bakstycket är anpassat för Hasselblads kameror i V-serien.

Om du har en Hasselblad 500C liggandes hemma i garderoben kan du nu skaffa ett digitalt bakstycke med CMOS-sensor på 50 megapixel. Det nya bakstycket ska fungera för alla Hasselbladare i V-serien från 1957 och framåt.

Även om Hasselblad inte längre tillverkar några kameror i V-serien (produktionen slutade 2013), så släpper de nu ett digitalt bakstycke för just dessa kameror – alltså modeller i 500 och 200-serien.

Med andra ord kan det nu vara dags att damma av den gamla mellanformataren och börja arbeta digitalt med den. Tillbaka till framtiden, som Hasselblad uttrycker det.

1,5 bider i sekunden

Det nya bakstycket CFV-50c har samma CMOS-sensor som i H5D-50c, vilket betyder att den levererar bilder i 50 megapixel och har möjlighet att gå upp till ISO 6400.

Med det nya bakstycket kan du fotografera 1,5 bilder i sekunden, med 16-bitars färg och se resultatet på en 3 tums 24-bitars färgskärm. Om du inte kopplar bakstycket direkt till en dator har du möjlighet att spara bilderna på ett CF-kort.

Designen på CFV-50c påminner mycket om de äldre filmbakstyckena, och för att underlätta användningen av CFV-50c behöver du inte koppla den till kameran med några kablar.

Fota i raw eller jpg

Eftersom CFV-50c har en sensoryta på 43,8 x 32,9 mm (och inte 56 x 56 mm som är möjligt på till exempel en Hasselblad 500C när du använder film), så innebär det att objektiven får en virtuell brännvidsförlängning på cirka 1,4 gånger.

Tycker du att dina bildfiler blir alldeles för stora i raw-format så går det även att fotografera i jpg-format med 12,5 megapixel.

Priset är säkert något som många också skulle vilja göra mindre, men det blir nog svårt. Hasselblad har satt det till 11 000 euro.