Utställning

Crystal Landscapes – fotokonst från ljusmikroskop ställs ut

Kristaller fångade i ljusmikroskop för utställningen Crystal Landscapes.

Polariserat ljus har fångat kristallernas tillväxtprocess, något som nu visas på bildskärmar runt om i Stockholm.

Den venezulanska konstnären Maria Constanza Ferreira har arbetat med ljusmikroskop för att skapa sin film Crystal Landscapes. Nu har hon i samarbete med Stockholm konst klippt filmen till tre varianter, som ska visas runt om i Stockholm:Kungsgatan, Stureplan och Katarinahissen.

Fotokonstnären Maria Constanza Ferreira.

Genom kemisk kistallografi har hon studerat atomstrukturer i olika material, både solida och kristallina såda, som har gemensamt att de följer en viss struktur. Genom användningen av ett polariserat ljusmikroskop harhonavbildat olika kristallers tillväxtprocesser, något som annars sker överallt utan att vi ser det.

– Att se kristaller växa visar hur fantastiskt naturen inordnar sig för att skapa den vackra komplexitet som omger oss. Världen sedd genom kristallografi har utvecklat min kunskap om naturens system och lett till en djupare förståelse för vår livsmiljö, säger Maria Constanza Ferreira.

Crystal Landscapes visas 31 augusti – 8 oktober i olika intervall på skärmar vid Kungsgatan, Stureplan och Katarinahissen. Filmerna visas fyra gånger i timmen mellan reklam.

Under vår avdelning"Foto och vetenskap" som du hittar på www.kamerabild.se/vetenskap finns fler artiklar som rör vetenskaplig fotografering.