Fotonyhet

Magnesiumlegering – vanligt i dagens kamerahus

Magnesiumlegering.

I dagens kamerahus används ofta en magnesiumlegering som konstruktionsmaterial på grund av dess egenskaper. Här kan du se materialet i hög förstoring.

Om du brukar läsa Kamera Bilds kameratester så vet du att ordet »magnesiumlegering« ofta dyker upp som konstruktionsmaterial för kamerahuset. Ren magnesium är som material lätt och svagt – men kan genom att blandas med andra ämnen bli ett mycket tåligt material.

Genom att exempelvis addera neodynium och yttrium omvandlas magnesium i stället en mycket hållbar legering där de tillsatta atomerna binder fast intilliggande strukturer av magnesiumatomer.

I bilden ovan syns en modern magnesiumlegering där strukturer av magnesium förstärkts av neodynium och yttrium (de gula prickarna). Alla prickar som syns ovan är materialets atomer, fångade i extremt hög förstoring med ett transmissionselektronmikroskop (TEM). Denna typ av mikroskop kan nå upplösningar som är tusen gånger högre än vanliga ljusmikroskop – med en mätbar upplösning på 0,05 nanometer.

Vår loggapå ett hårstrå

Att använda elektroner i stället för fotoner – det vi kallar för ljus – öppnar för möjligheten att avbilda osynligt små objekt på nanometernivå. En annan metod för att nå ett bildresultat är med ett svepelektronmikroskop, ett så kallat SEM.

På bilden syns Kamera & Bilds logga, inetsad på ett hårstrå med hjälp av en fokuserad jonstråle (FIB, Focused Ion Beam) i ett svepelektronmikroskop (SEM). Bokstäverna är runt 10 mikrometer höga.

Bilderna visar Kamera Bilds logo inetsat i ett hårstrå med hjälp av en fokuserad jonstråle (FIB, Focused Ion Beam) inuti ett svepelektronmikroskop. Bilden på logotypen är omvandlad i ett speciellt program, till ett filformat som i sin tur kan styra jonstrålen för att etsa in bilden på hårstrået.

Bokstävernas höjd i logotypen är i verkligheten runt 10 mikrometer höga, vilket innebär 0,00001 meter – eller en hundradels millimeter (0,01mm)! Notera skalstrecket på bildens nedre del.