Fotografer

Dags att söka till årets Dokumentärfotosalong

Donetsk i Ukraina, en av bilderna som visades på Dokumentärfotosalong 2021. Nu är det dags att ansöka till årets salong med bilder på temat ”Fortsättning följer”.

På temat ”Fortsättning följer” är alla välkomna att skicka in bilder till Dokumentärfotosalong 2022. ”Vi befinner oss i en osäker tid och ingen kan veta hur framtiden blir”, säger Johanna Haverlind, utställningschef på Arbetets museum, om årets tema.

För sjätte året i rad är det nu dags för Arbetets museums Dokumentärfotosalong. Alla fotografer över 18 år, proffs såväl som amatörer, är välkomna att ansöka till årets salong. Mellan den 1 mars och 24 april pågår ansökningstiden, och till hösten öppnar salongen med de bilder som juryn har valt ut.

Temat för Dokumentärfotosalong 2022 är ”Fortsättning följer”, vilket museet fick in som förslag under höstens utställning.

Johanna Haverlind, utställningschef och biträdande museidirektör på Arbetets museum.

– Vi fick in många bra temaförslag men ”Fortsättning följer” tycker vi fångar något i samtiden. Vi befinner oss i en osäker tid och ingen kan veta hur framtiden blir. Att mötas kring människors berättelser blir då ännu viktigare för att göra samtiden begriplig och hålla hoppet levande om en ljusare framtid, säger Johanna Haverlind som är utställningschef på Arbetets museum.

Vidare betonar hon vikten av det dokumentära:

– Den dokumentära bilden är ett oersättligt medium för att förmedla berättelser om människors liv och verklighet. Men för att vi ska ha en levande dokumentärfotoscen i Sverige krävs arenor för nya, lovande fotografer såväl som etablerade. I Dokumentärfotosalongen är det mötet dem emellan som skapar magin, säger Johanna Haverlind.

”Gäddvik” av Joel Danell. Vinnare av publikens pris för bästa bild 2021 under Dokumentärfotosalong 2021.

Dokumentärfotosalong 2022 äger rum på Arbetets museum från den 3 september 2022 fram till 8 januari 2023. Tre av de antagna kommer även tilldelas stipendium i kategorierna ”Juryns val av bästa bild”, ”Juryns val av bästa bild utifrån temat” samt ”Publikens val av bästa bild”.

Här ansöker du till Dokumentärfotosalong 2022.