Fotonyhet

Dansken Mads Nissen tar hem Årets bild i World Press Photo

Mads Nissen från Danmark vinner Årets bild 2015 i World Press Photo. Foto: Mads Nissen
Åsa Sjöström vinner andrapris i kategorin vardagsliv i World Press Photo. Foto: Åsa Sjöström
Malin Fezehai vinner tredjepris i kategorin vardagsliv i World Press Photo. Foto: Malin Fezehai

Årets bild i World Press Photo gick i år till Mads Nissen och hans foto av det homosexuella paret Jon och Alex från Ryssland. Två svenskar fanns även med bland pristagarna: Åsa Sjöström och Malin Fezehai.

World Press Photo of the Year 2014 är fotograferad i S:t Petersburg och föreställer det homosexuella paret Jon och Alex. Fotografen Mads Nissen vill med denna och flera andra bilder skildra hur svårt det är att leva som homosexuell i Ryssland.

Dansken Mads Nissen har sedan examen i bildjournalistik 2007 bland annat arbetat i Kina för uppdragsgivare som Time, Newsweek och Der Spiegel. Sedan 2014 är han anställd som fotograf på den danska tidningen Politiken. Han har tidigare vunnit priser både i World Press Photo och Picture of the Year samt Årets bild i Danmark. Men nu vinner han kanske det finaste priset av alla, Årets bild i World Press Photo.

Även priser till svenska fotografer

Bland pristagarna i årets upplaga av World Press Photo finns även två svenskar. Åsa Sjöström som tar hem andrapris i kategorin vardagsliv och Malin Fezehai som tar hem tredjepris i samma kategori. Åsas bild föreställer tvillingarna Igor och Arthur från Moldavien som är föräldralösa. Flera tusen barn på den moldaviska landsbygden lever utan sina föräldrar.

Malin har fångat ett eritreanskt bröllop på bild, som ägde rum i Israel dit brudparet kom som flyktingar. Det finns omkring 50 000 afrikanska asylsökande i Israel, främst från länderna Eritrea och Sudan.