programvara

Darktable 4.0 ger bättre färghantering

Gratis bildbehandlingsprogram är ett bra alternativ som gör bildbehandling tillgängligt för alla. Darktable är ett av de mer etablerade alternativen och nu har de lanserat en ny version som har fått sig ett par uppdateringar på framför allt färghanteringsfronten.

Om du fotograferar i råformat, vilket du bör göra om du vill få ut så mycket som möjligt ur din kamera, så behöver du någon form av mjukvara för att behandla dina filer. Det finns ett flertal olika program vara många kostar en bra slant, antingen via prenumerationer eller inköpsavgifter. För de som inte vill eller kan betala så mycket finns ett par olika alternativ. Darktable är en av de gratisalternativ som är tillgängliga. Programmet är vad som kallas för open source, det vill säga att källkoden är öppen för alla.

Nu firar Darktable tio år och lanserar en ny version, 4.0.I den nya versionen kommer ett gäng uppgraderingar, främst inriktade på färghantering.

Det går nu att plocka färgerna från en redigerad bild och sedan applicera dessa på en bild på samma motiv, så att man slipper göra alla detaljinställningar om igen. Detsamma gäller för exponering som nu också går att kopiera mellan två bilder.

Den nya färghanteringen ska göra programmet mer effektivt på att återskapa färger i högdagrar, det ska också kunna ge mer mättade färger i till exempel himlar. En annan uppdatering ska göra att väger i överlappande delar av bilden inte ska blöda ut i varandra om man redigerar den ena färgen. Det här kommer dock bara att fungera med bilder från sensorer med vanligt bayermönster, vilket gör att Fujifilmanvändare får klara sig utan.

En ny färghantering som är baserad på den så kallade Helmholtz-Kohlraush-effekten, det vill säga att en färg som är mer mättad upplevs som ljusare. Darktable 4.0 tar hänsyn till den här effekten när man använder färgbalanseringsverktyget.

Andra uppdateringar gäller bland annat gränssnittet som fått sig ett ansiktslyft och gjorts smidigare och mer lättarbetat.