UTSTÄLLNING

David Lundmarks "X60-X84" – känslostark utställning om självmord

För fem år sedan tog en släkting till fotograf David Lundmark sitt liv. Nu har han skapat en känslostark och personlig utställning om alla människor som berörs av ett självmord.

Fotograf David Lundmarks projekt "X60-X84" har fått sin titel efter den internationella diagnoskoden för avsiktlig självdestruktiv handling. Fem år efter en släkting till David tog sitt liv har han nu skapat en personlig utställning so handlar om alla människor som berörs, sorgeprocessen det innebär och försökt förknippa ljuset med liv och hopp i allt mörker.

– Självmord blev för mig en förfärande verklighet för drygt fem år sedan. En släkting tog sitt liv. Det väckte motstridiga känslor: djup sorg, skuldkänslor och ibland ilska som är svår att förklara. Kan man vara arg på någon som tagit sitt liv? Händelsen är som när någon kastat sten i vattnet. Det kaotiska stänket när stenen träffar ytan, sedan ringarna på vattnet som breder ut sig och blir allt glesare, säger fotografen David Lundmark.

 Tisdag 30 januari kl. 18.00 bjuds allmänheten in till vernissage och boksläpp av boken med samma titel, på Arbetets museum i Norrköping. David Lundmark gästar museet för att berätta om projektet.