Artikel

De fem första kamerorna

Alla börjar vi någonstans. Här har vi grävt fram fem olika kameror som är de första som tillverkarna producerat. När man tittar tillbaka inser man hur långt tekniken kommit de senaste hundra åren. Men målsättningen är fortfarande densamma. Att ta bra bilder.

Leica 1

Leica 1 var den första kameran som använde det vi idag kallar för småbildsformat. Alltså att bildrutan är 24x36mm. Ett filmformat som fram tills dess varit ämnat för kameror för rörlig bild. Oskar Barnack var skaparen bakom denna kamera som baserade sig på prototyper han tagit fram tidigare. Dök upp 1925.

Nifcarette

Nifcarette var Minoltas första kamera. Den var av samma typ som Semi-olympus men hade formatet 4x6,5cm istället. Kameran kom ut på marknaden 1928. Den hade en centralslutare som var konstruerad i Tyskland. Minolta gick på senare år ihop med tillverkaren Konica för att sedan läggas ner varvid Sony köpte upp deras kamerateknik.

Kwanon

Nej, det är faktiskt inte felstavat. Canon hette från början Kwanon, ett namn som grundar sig i den buddhistiska barmhärtighetsguden med samma namn. Canongrundaren, Goro Yoshida, ville veta hur en Leica såg ut på insidan och plockade isär en. När han såg att den bara bestod av enkla delar blev han arg för att den såldes så dyrt. Dök upp 1934.

Nikon 1

Nikons första kamera hette så klart 1, ett namn som åter finns i deras kameralinje. Kameran var av mätsökartyp och tillverkades i färre än tusen exemplar. Samlare betalar stora summor för dessa idag.

Semi-olympus

Ja, den hette faktiskt så. Semi-olympus var, givetvis, tillverkaren Olympus första kameramodell. Kameran var utdragbar och konstruerad för 120mm-film. Negativen blev 4,5x6 cm och en rulle hade 16 exponeringar. Själva huset var en kopia av den tyska kameran Baldax och objektivet var ett 75mm f/4,5 Zuiko. Kom ut 1936.