Fotografer

”Det äkta är vackert” – så fotograferar Ema Persson bröllop

»Det går att få jättefina bilder trots att det regnar«, säger Ema som förutom kameraprylar alltid har med sig ett lakan för brudparet att sitta på när de är ute, samt några paraplyer.

”Du har bara en chans när de sätter ringen på fingret under ceremonin, bara en chans att fånga den första ­pussen. Det gäller att hela tiden vara alert och skanna av så att du inte missar något”, säger Ema Persson som är aktuell med boken ”En bröllopsfotografs hemligheter”.

En av de större utmaningarna för en bröllopsfotograf är tidspressen. Ema Persson får inte fastna för länge i någon detalj, då kanske hon missar något annat. Detberättar hon mer om i Kamera Bilds längre intervju med henne.

Ema Persson

Ålder: 35 år.

Bor: I Stockholm.

Gör: Fotograf specialiserad inom familje- och bröllopsfotografi, och konstnär.

Aktuell med: »En bröllopsfotografs hemligheter«, en bok både för brudpar och fotografer utgiven på Sivart Förlag. Finns att köpa på bland annat Fotografiska, Adlibris, Bokus och CDON.

Utrustning: Nikon Z6 II med objektiven 85mm f/1,8, 135mm f/1,8 och 24–70mm f/2,8.

Webb: photema.se, på Instagram: @photema och @photema.art

– Det är väldigt snabba puckar. Du har bara en chans att fånga ögonblicket när mannen ser sin brud för första gången. Du har bara en chans när de sätter ringen på fingret under ceremonin, bara en chans att fånga den första ­pussen. Det gäller att hela tiden vara alert och skanna av så att du inte missar något.

För att bättra på oddsen för bra bilder jobbar Ema alltid med en andrefotograf. På så sätt kan hon och kollegan vara på olika ställen för att fånga ögonblicken från olika vinklar och med olika utsnitt.

– I kyrkan står min andrefotograf på motsatt sida och får brudgummens reaktioner medan jag får brudens reaktioner när hon tittar på sin man. Det är väldigt praktiskt att vara flera fotografer, då kan man även täcka upp för varandra om någon behöver springa på toa eller om någon utrustning strular.

”Jag sjunger, dansar och skämtar”

En annan utmaning är att få brudparet avslappnat. Receptet bakom det bygger mycket på social kompetens hos fotografen.

– Jag har träffat vissa som har försökt sig på bröllops­branschen men inte lyckats, och då är min bild att de ofta saknar den sociala delen. Du måste kunna skoja och skratta med brudparet, för att få dem att slappna av. Jag sjunger, dansar och skämtar med dem. Jag säger saker som »titta på din brud och tänk ›wow, det var fasiken det sexigaste jag sett!‹«. Då skrattar de till och blir avslappnade framför kameran.

2010 bestämde sig Ema Persson för att bli bröllopsfotograf. Nu tolv år senare har hon fotograferat över hundra bröllop.

Det Ema beskriver handlar om situationen när hon porträtterar brudparet på egen hand, där hon vill komma bort från de stela poserna och få bilder som känns genuina. När hon fotograferar vigsel och fest är förstås tillvägagångssättet ett annat.

– Du får inte som bröllopsfotograf gå in i situationer och vara i vägen, utan du ska vara »flugan på väggen« som finns där i bakgrunden och helst inte syns och hörs. Samtidigt som du ska vara med överallt och fånga allt.

»Porträttbilderna är väldigt planerade och kräver mycket mer social närvaro då jag hela tiden coachar brudparet. Det ligger mycket mer jobb bakom de bilderna«, säger Ema.

Vilken typ av bilder tycker du är svårast att ta – ögonblicken eller de uppställda?

– Jag älskar att vara flugan på väggen, som fångar det som bara händer. Helst skulle jag inte behöva säga någonting, för när människor inte vet att de blir fotade kan de vara sig själva till hundra procent. Det är då de bästa bilderna tas. Under bröllopsminglet fotar jag till exempel gärna med teleobjektiv en bra bit därifrån, för att folk inte ska veta att jag fotar dem. Då kan jag fånga ögonblicken där de kastar huvudet bakåt i ett gapskratt eller viftar vitt och brett med händerna, vilket de inte gör om de ser mig, svarar Ema och fortsätter:

– Porträttbilderna är väldigt planerade och kräver mycket mer social närvaro då jag hela tiden coachar brudparet. Det ligger mycket mer jobb bakom de bilderna, än att bara vara den som fångar ögonblicken. Men målet är att få de uppställda bilderna att kännas så avslappnade som ögonblicksbilderna är.

Allt ska i slutändan kännas dokumentärt?

– Ja, det tycker jag. Det äkta är vackert.

Ema Persson är aktuell med boken »En bröllopsfotografs hemligheter«.

Du läser mer om Ema Persson i Kamera Bilds längre intervju med henne, som du hittar här!