Prylnyhet

DJI RS 3 och RS 3 Pro – stabilare och med trådlös överföring

DJI har lanserat två nya gimbals och tillsammans med dem en hel hög med olika tillbehör som kan göra livet för filmare enklare och mer snabbjobbat.

En bra gimbal är ovärderlig om du filmar mycket. Den ger stadiga bilder när du filmar med en rörlig kamera. DJI har nu lanserat RS 3 och RS 3 Pro som kommer med en del nya tekniker och funktioner.

Bland annat så har de blivit snabbare att starta upp jämfört med föregångarna, detta tack vare att balanseringen nu sker automatiskt så fort du slår på gimbalen. Det har även tillkommit en avtryckare som ansluter med bluetooth vilket gör att du inte behöver ha en kabel till kameran. Konfigureringen ska också gå snabbare nu genom att man kan göra det direkt via en 1,8" skärm vilket gör att du inte behöver kolla upp dig mot appen för att få gimbalen att arbeta som du vill.

Med en knapptryckning kan du vända kameran för vetikal filmning, något som kan vara användbart om materialet ska användas på sociala medier.

En fysisk spak gör att du kan byta mellan olika arbetslägen vilket också gör gimbalen snabbare att arbeta med.Den tredje generationens stabiliseringsalgorith ska ge 20 procent bättre resultat än den föregående.

De ovan nämna uppdateringarna kommer till både RS 3 och RS 3 Pro. RS 3 får även ett nytt batterihandgrepp som ger upp till tolv timmars batteritid. Batteriet kan laddas både under användning och separat.

DJI RS 3 Pro kan bära tyngre utrustning än den billigare RS 3.

Förutom att RS 3 Pro även kan bära tyngre utrustning (4,5kg mot RS 3s 3kg) så har den även andra kopplingar vilket gör att den till exempel kan fästas på kranar eller andra större verktyg för att placera kameran på svårtåkomliga platser.

DJI RS 3 Pro med Lidar Range Finder monterad.

Du kan också använda RS 3 Pro tillsammans med den nya DJI Lidar Range Finder som bygger vidare på Ronin 4Ds Lidar-eknik men som nu kommer i en separat enhet. Det är alltså ett hjälpmedel som gör det möjligt att få autofokus på manuellt fokuserade objektiv. Tillsammans med en inbyggd kamera kan den ge motividentifiering och följande fokusering.

Trådlös videoöverföring

DJI släpper också DJI Transmission, en enhet som gör det möjligt att sända video(upp till 1080/60fps och 16-bit 48kHz ljud) trådlöst till en mottagande enhet. DJI Transmission kan välja mellan upp till 23 olika kanaler och har en automatisk skanning om söker efter den bästa kanalen för tillfället.

DJI Transmission

Mottagaren kan vara en av deras nya skärmar för ändamålet, DJI High-Bright Remote Monitor som har en interagerad mottagare och en skärm på sju tum. Om du vill kan skärmen, som har ett inbyggt gyrosensor, också användas för att kontrollera gimbalen. Sändaren kan skicka till flera skärmar samtidigt om det är flera i samma produktionsteam som vill/behöver se vad som händer framför kameran samtidigt.

DJIs kamera Zenmouse X9 kommer nu också i en version med L-fattning för att kunna använda objektiv från Panasonic, Leica och Sigma.

Priserna för ovanstående blir:

DJI RS 3: 549 USD (runt 5600 kronor)

DJI RS3 Pro: 869 USD (runt 8800 kronor)

DJI Transmission combo: 2499 USD (runt 25500 kronor)

DJI High-Bright Remote Monitor: 1699 USD (runt 17400 kronor)