Utställning

DN-fotografen Roger Turesson aktuell med ny utställning

Människor på flykt i Óbarok, Ungern 2015. En av bilderna i utställningen ”Passage” av Roger Turesson.

Den vanliga människan står i fokus när Roger Turesson i helgen öppnar utställningen ”Passage” på Galleri Kontrast. »Även om jag är på en stor händelse har jag alltid tyckt att det är spännande att rikta kameran mot tanten som sitter och väntar på kungen, istället för kungen själv«, säger Roger om sina bilder.

Roger Turesson, fotograf på Dagens Nyheter.

Roger Turesson har bevakat flera stora världshändelser under de senaste decennierna. Som fotograf på Dagens Nyheter, och tidigare bland annat på Expressen, har han ofta varit med där det händer – men då nästan alltid valt att skildra händelsen genom den vanliga människan.

– Jag har alltid varit väldigt intresserad av vad som händer runt omkring. Även om jag är på en stor händelse har jag alltid tyckt att det är spännande att rikta kameran mot tanten som sitter och väntar på kungen, istället för kungen själv. Många av mina bilder visar snarare den vanliga människan än de kändisar och presidenter som man har stött på, sa Roger Turesson till Kamera Bild i en intervju ifjol.

Han tror att detta omedvetet har funnits med honom under alla år som fotograf.

– Jag känner igen mig själv i de här människorna. Jag kommer själv från ett litet samhälle i Västergötland och identifierar mig med den vanliga människan.

Utställning och bok

Den nya utställningen ”Passage” sätter därför den vanliga människan i centrum, där Roger reser med de som är på flykt, skildrar det dagliga livet i krigszoner och med kameran berättar om människors strävan efter att kunna leva normala liv. ”Passage” är också titeln på hans nyutgivna bok. Bilderna visas på Galleri Kontrast i Stockholm mellan den 28 augusti och 26 september.