Lag & Upphovsrätt

Domstolen i SVT reder ut om man får måla av ett fotografi

Högsta domstolen anser att konstnären Markus Anderssons målning inte är ett plagiat av Jonas Lembergs foto.

För lite över ett år sedan stod det klart att det målade porträttet av Christer Pettersson inte är ett plagiat.SVT:s program Domstolen var med under rättegången, och visar nu hur det gick till och hur fotografen och konstnären tänkte.

Får man måla av ett fotografi? Blir det då ett konstverk eller bara en kopia? När konstnären Markus Andersson skapade sitt verk ”Syndabockar” använde han ett av Jonas Lembergs fotografier som förlaga, utan att ha fått fotografens tillåtelse. Verket föreställer Christer Pettersson som länge var huvudmisstänkt för mordet på Olof Palme.

Markus Andersson ställde ut tavlan, lade en bild av målningen på sin hemsida och sålde affischer med den. Jonas Lemberg menar att konstnären gjort intrång i hans rätt till det fotografiska verket. Men det anser inte Högsta domstolen som dömer till konstnärens fördel. ”Syndabockar” är ett nytt och självständigt verk framgår av domen, som nu blir prejudicerande.

Det är bakgrunden till handlingen i programmet Domstolen. Där de tar upp fallet, med intervjuer av både fotografen och konstnären.

Programmet finns att se på SVT-Play.