Fotonyhet

Du kan få styra en rymdkamera

ESA (European Space Agency) har en webkamera som cirkulerar kring Mars och under tre dagar i maj kommer vem som helst att få välja vad den ska riktas mot.

Kameran skickades upp tillsammans med rymdsonden Mars Express för att filma när marslandaren Beagle 2 lämnade sonden och tog sig ner mot planetens yta. När det uppdraget var slutfört så förblev kameran oanvänd där den cirkulerade i en bana kring Mars.

2007 togs den åter i bruk för att fotografera vår röda grannplanet. Kameran har en förhållandevis låg upplösning, 640 x 480, men den kan ändå ta användbara bilder eftersom den befinner sig så nära planetens yta. Kameran kan inte få sin mjukvara uppgraderad som många andra kameror som ESA och NASA placerar ut i rymden utan den är i stort sett en vanlig webcamera som kan styras från jorden.

I vanliga fall är det ESA som kontrollerar kamerans rörelser, men under tre dagar i slutet av maj kommer allmänheten att få möjlighet att vinkla kameran mot motiv som de önskar. Totalt kommer åtta olika grupper att få välja vilka motiv de vill fotografera med kameran under dessa tre dagar. Efter det kommer bilderna att skickas ner till jorden.

Vill du vara en av de åtta som får möjlighet att kontrollera kamean så kan du skicka in din ansökan här.