Fotografer

Elin Berge – vinnare av årets Tunbjörkpris

Dokumentärfotografen Elin Berge är vinnare av Lars Tunbjörkpriset 2020.

Dokumentärfotografen Elin Berge hedras med Lars Tunbjörkpriset 2020. Hon blir den femte i ordningen som får ta emot utmärkelsen, som tilldelas den som verkar i Lars Tunbjörks anda.

Umeåfotografen Elin Berge är just nu aktuell med sin nya fotobok ”Awakening”, där hon undersöker om det stämmer att Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder. Tidigare har Elin Berge även bland annat uppmärksammats för sitt fotoprojekt om kärleksrelationer mellan thailändska kvinnor och svenska män.

– Jag är jätteintresserad av hur vi ser på varandra och varför och vad kameran kan göra för att vi ska få syn på det. Jag har hittills intresserat mig för ämnen som folk också har mycket åsikter om. Ämnen som i någon slags offentlig diskussion är väldigt svarta eller vita. Här kan jag se att jag som fotograf har en funktion att fylla, genom att försöka fånga nyanserna istället, för att skapa dialog, sa Elin Berge till Kamera Bild när hon intervjuades 2015.

”Präglas av upptäckarlust”

Nu vinner hon Lars Tunbjörkpriset, som instiftades efter att Lars Tunbjörk gick bort 2015. Priset går till någon som verkar i hans anda och Elin Berge är den femte i ordningen som får ta emot utmärkelsen. Tidigare har Julia Lindemalm, Hannah Modigh, Åsa Sjöström och Gerry Johansson mottagit priset.

Valet av Elin Berge motiverar juryn med följande ord:

”Elin Berges fotografi präglas av upptäckarlust, engagemang och beslutsamhet. Kvinnorna har ofta huvudrollen i hennes bilder. De kan ha bara bröst, klä sig i thailändska högtidsdräkter i Västerbottens granskog, bära slöjor eller hålla andliga gudinnehögtider i skogen – Elin Berge ser dem alla. På utsidan är vi olika, men på insidan är vi nog ganska lika.”

Förutom äran hedras Elin Berge med 25 000 kronor och en utställning på Abecita konstmuseum i Borås.