Foto

En dag med Olympus PEN E-P3

Gillar man grovkorning svartvit film så gillar man nog filtret Grainy Film.
Pinhole ger kraftig vinjettering.
Dramatisk ton ger en effekt som liknar HDR som gått över styr.
Tilt-shift effekten kommer från filtret Diorama.
Här har filtret crossprocessing använts.

Efter pressvisningen av Olympus nya kameror fick vi möjligheten att knata runt med en E-P3 om halsen en stund. Här kommer några funderingar och intryck efter att ha provklämt på en av Olympus nya spegellösa systemkameror.

Jag vill börja med att säga att det här inte är något test av kameran, utan snarare ett första intryck och saker som dök upp efte ratt ha vandrat runt med kameran några timmar.

Det första intrycket jag fick av E-P3an var att man har lyckats få in mycket funktionalitet i ett litet skal. Inställningsmöjligheterna är många och det är lätt att anpassa det mesta efter sitt eget tycke. De flesta justeringar är även lätt åtkomliga direkt via skärmen eller knapparna. Apropå skärmen, pekskärmen snarare, Olympus har gett E-P3ans skärm möjligheten att fungera som fokusväljare, eller egentligen dina fingrar. Genom att snabbt trycka på skärmen kan man snabbt välja fokuspunkt om man tycker att kameran inte hittar rätt när den är inställd på att själv välja fokus. Smidigt värre.

Tanken med den här kameran från Olympus sida är inte att ersätta systemkameror med speglar. Så långt har inte den spegellösa tekniken inte kommit. Tanken är snarare att ge dem som inte vill ha en stor bulkig kamera men som ändå inte vill begränsa sig med en kompaktkamera en bra kompromiss. Och likt övriga tillverkare av spegellösa systemkameror tycker jag att Olympus lyckats rätt bra. Känslan i kameran är bra, den är lätt att hantera och autofokusen är riktigt snabb, så länge ljuset är hyfsat. I svag belysning och med kontrastlösa motiv får den jobba lite hårdare. Men i god belysning går det, som sagt, fort och tyst. Eftersom jag inte gjort några mer ingående tester av bildkvaliteten vill jag inte fälla några mer kvalificerade utlåtanden om denna, men spontant ser det bra ut.

En av de roligaste funktionerna med E-P3 och resten av PEN serien är, i alla fall för mig, deras ART-filter. Genom en snabb knapptryckning kan man välja vilket filter man vill ha och ger bilderna direkt ett mer kreativt utseende. Personligen är jag inte mycket till gatufotograf och sannolikt liknar många semester/hobbyfotografer mig vad gäller bildbehandling av den här typen av bilder, det blir helt enkelt inte av. När kreativiteten finns direkt i kameran och kommer omgående tycker jag att inspirationen att fotografera ökar. Bilderna blir mer intressantare när förändringen sker på plats och inte senare framför datorn. Bonuspoäng för E-P3.

Här ovan kan ni se exempel på några av de tio filter som finns i kameran. Mer information och ett regelrätt test kommer när vi får tillgång till kameran under en längre tid.