https://www.kamerabild.se/nyheter/endast-ett-60-tal-pressfotografer-kvar-enligt-journalisten
545453
Fotografer
Fotografer

Endast ett 60-tal pressfotografer kvar enligt tidningen Journalisten

Totalbetyg

En undersökning som fackförbundet Journalisten gjort visar att det i dag finns runt 60 fotograftjänster kvar på Sveriges landsortstidningar.

Mia Karlsvärd har som ordförande för Pressfotografernas klubb PFK engagerat sig mycket i frågor rörande vikten av kvalitativ bildjournalistik och villkor för fotografer.

I webbtv-klippet nämner man att det endast finns 50 fotografer kvar, medan man i sin artikel på Journalisten.se skriver 60. Vilken siffra som än är korrekt så är det ett mycket lågt antal jämfört med för några år sedan. I intervjun med tidningen Journalisten här ovan berättar Mia Karlsvärd att hon tycker det är sorgligt att se en epok med anställda pressfotografer försvinna:

– Det är naturligtvis jättesorgligt. Jag önskar att fler redaktioner hade förstått värdet av att behålla duktiga bildjournalister. Det har varit ett sorgearbete att se hur den ena fotografen efter den andra tyst har lämnat tidningsredaktionerna runt om i Sverige, säger hon.

"En övergångsfas"

I ett annat äldre webbtv-klipp av tidningen Journalisten från 2014 intervjuas bildjournalisten Pieter ten Hoopen och bildredaktören på Dagens Arbete, Göran Widerberg kring vad de då trodde om bildjournalistikens utveckling.

Pieter ten Hoopen såg då även fördelar för branschens frilansjournalister:

– Vi sitter i en övergångsfas just nu när vi går över från ett system till ett annat och det har pågått ett tag. Fasta fotografer får kicken och det betyder att det blir mer jobb för frilansfotografer. Så nej, det är inget negativt så länge vi i vår tur med vårat fackförbund ser till att priserna och arvodena och rättigheterna blir korrekta.