Prylnyhet

EOS 1DX Mark III blir Canons sista proffshus med spegel

Det har väl spekulerats i ämnet ett tag, men nu har det alltså blivit officiellt, Canon kommer att låta DSLR-segmentet somna in på proffssidan. Men instegskameror och entusiastmodeller med spegel kan fortfarande komma utvecklas.

I en intervju i en av Japans största tidningar har Canons VD Fujio Mitarai meddelat att Canons 1D X Mark III kommer att bli deras sista flaggskepp med spegel. Det här kommer kanske inte som någon chock egentligen. Men det har tidigare inte bekräftats. Mitarai förklarar att den snabba övergången till spegellöst har skapat nya behov hos fotografer och öppnat upp nya möjligheter. De har också målsättningen att släppa en flaggskeppskamera utan spegel (måhända en R1 om vi tillåts gissa).

Canons EOS 1-serie började med en kamera med modellbeteckningen EOS-1, som lanserades 1989. Den sista spegelförsedda EOS 1-kameran lanserades alltså i januari 2020. Exakt när de planerar att sluta tillverka den framgår inte mer specifikt än ett par år framåt i tiden. Däremot så verkar det som om Canon har planer för att fortsätta tillverka och även utveckla enklare kameror med spegel. Mitarai säger att det finns ett behov för det i andra delar av världen (i Japan har spegellöst det populäraste valet även i den kategorin).