Fotografer

Erik Johansson släpper ny fotobok i mars: ”Make Believe”

”Make Purpose” är en av bilderna som finns med i Erik Johanssons nya bok ”Make Believe” som ges ut den 15 mars.

Erik Johansson är aktuell med sin tredje fotobok: ”Make Believe”. I den har han samlat 90 bilder som rör sig mellan fiktion och verklighet. ”Många nya helt opublicerade verk är inkluderade men också gamla favoriter”, säger Erik Johansson till Kamera & Bild.

Fotografen och den visuella konstnären Erik Johansson har tidigare släppt fotoböckerna ”Imagine” och ”Places Beyond”. Nu kommer han med sin tredje bok med titeln ”Make Believe” utgiven på bokförlaget Max Ström. Och Erik är lyrisk över resultatet, även om han ännu inte har sett den färdiga boken:

Omslaget till Erik Johanssons nya fotobok ”Make Believe”, utgiven på bokförlaget Max Ström.

– Jag var på tryckeriet i Italien för några veckor sedan när vi tryckte den, men jag har inte sett den färdigbunden än. Men den kommer bli superfin, säger han till Kamera Bild och fortsätter:

– Den känns mer genomarbetad och genomtänkt än tidigare böcker och jag har varit mycket mer involverad i hela processen, där jag den här gången har jobbat mer tajt ihop med bokdesignern.

Erik Johansson, fotograf och visuell konstnär.

På samma sätt som tidigare rör sig bilderna i boken mellan det surrealistiska men ändå verklighetstrogna, där Erik leker med idén om vad som är möjligt att vara på riktigt och inte. Själv beskriver han den nya boken så här:

– Temat fortsätter i samma ton som tidigare böcker. Det är en blandning av magisk realism, en resa bland inre och yttre reflektioner och att våga ta ett steg ut i det okända. Många nya helt opublicerade verk är inkluderade men också gamla favoriter.

”If Lost Please Call”

”En riktigt levande känsla”

90 verk består nya ”Make Believe” av, som har tryckts på kvalitativt fotopapper.

– Det är ett väldigt fint papper som ger en riktigt levande känsla i bilderna, och även nytt liv till äldre bilder. Boken innehåller även aldrig förr visade skisser samt en titt bakom kulisserna på tre nya bilder där jag berättar om hur de kom till, säger Erik.

För honom har arbetet med boken pågått länge.

– Vi har tagit tid på oss denna gång för att inte behöva stressa, arbetet med boken startade redan för ett år sedan.

”Moulin de Mer”

Du har varit verksam i över tio år. Hur mår kreativiteten i dag, har det blivit svårare eller lättare att komma på bildidéer?

– Jag tror varken det har blivit svårare eller lättare. I dag har jag enklare att redan på ett tidigt stadium känna om ett projekt kommer vara möjligt eller ej att genomföra på ett bra sätt. Men samtidigt jagar jag ständigt nya utmaningar och därför försöker jag hela tiden hitta nya sätt att utforska kreativiteten i foto- och bildform. Det verkar inte som att idéerna tar slut men jag blir mer kräsen inför vilka jag vill spendera tid på att genomföra.

Något han fokuserar mycket på i sitt skapande i dag, är att verken ska väcka frågor som ”hur blev det såhär?” och ”vad kommer att hända sen?”.

– Berättelsen kring bilden har blivit allt viktigare genom åren. I dag handlar det inte bara om att göra något ”häftigt”.

”Fear of Heights”

Utställning i Sverige

Förutom den nya boken har Erik utställningar på flera platser i världen. Just nu pågår en i Seoul, i Sydkorea, och senare i vår är det återigen dags för Sverige, på Abecita Popkonst Foto i Borås.

– Det ska bli väldigt kul. Det blir en blandning av verk från de senaste tio åren men jag ska även försöka få med lite nytt. Vi jobbar ännu med urvalet och hur vi ska presentera utställningen, säger Erik.

”Make Believe” av Erik Johansson ges ut på bokförlaget Max Ström 15 mars 2023.

Utställningen på Abecita Popkonst Foto öppnar 11 maj 2023, och pågår fram till 24 september.

Mer om Erik Johansson