Fotografer

Evgeniy Maloletka vinner Årets bild i World Press Photo 2023

Årets bild i World Press Photo 2023, fotograferad av den ukrainska fotografen Evgeniy Maloletka.

En skadad gravid kvinna som bärs ut från ett förlossningssjukhus i Mariupol i Ukraina, är Årets bild i World Press Photo 2023. ”Vi försökte visa rädslan som ukrainarna levde med”, säger den ukrainska fotografen Evgeniy Maloletka om vinnarbilden. Bebisen blev dödfödd, en halvtimme senare dog även kvinnan.

Bilder från kriget i Ukraina ser vi uppmärksammas i olika pressfototävlingar. Vi såg det i svenska Årets bild där Eddy van Wessel vann med bilder från kriget, och vi ser det nu i den internationella och prestigefyllda tävlingen World Press Photo där en bild från Mariupol i Ukraina har utsetts till Årets bild.

I bilden ser vi den gravida 32-åriga Iryna Kalinina som skadad bärs ut från ett förlossningssjukhus efter ett ryskt flyganfall. Hennes bebis, som hon gett namnet Miron (efter ordet för ”fred”) föddes död, och en halvtimme senare dog även Iryna.

”Försökte visa rädslan”

Den ukrainska fotografen Evgeniy Maloletka dokumenterade händelsen i Mariupol.

– Vi kom till Mariupol bara en timme före invasionen. I 20 dagar bodde vi med ambulanspersonal i källaren på sjukhuset och i skyddsrum hos vanliga medborgare, och försökte visa rädslan som ukrainarna levde med, säger Evgeniy Maloletka om bakgrunden till bilden som nu fått utmärkelsen World Press Photo of the Year.

Evgeniy Maloletka är en krigsfotograf, journalist och filmare från Berdyansk i Ukraina. Sedan 2014 har han bevakat kriget i Ukraina, och han jobbar för Associated Press (AP).

”Djupt smärtsamt”

Juryn menar att bilden fångar krigets absurditet och fasa, och är ett bevis på de krigsförbrytelser som begås mot ukrainska civila av ryska styrkor.

”Bilden reser sig som ett djupt smärtsamt historiskt faktum och belyser mordet på framtida generationer av ukrainare”, skriver bland annat juryn i sin motivering.

Genom att uppmärksamma bilden hoppas juryn att världen stannar upp och inser de outhärdliga realiteterna som detta krig för med sig.

World Press Photo har även utsett vinnarna förWorld Press Photo Story of the Year, World Press Photo Long-Term Project Award och World Press Photo Open Format Award.

Se fler bilder på World Press Photos hemsida.