Fotonyhet

Facebook stängde Fotografiskas konto – för mycket naket

Bilder av Anders Zorn är inte okej på Facebook. Det är för mycket naket anser de och stängde Fotografiskas konto.

Bilder från Fotografiskas nya utställning med Anders Zorn fick Facebook att stänga museets konto. Nakna dalkullor är inte okej för Facebook, trots att det är bilder från förra sekelskiftet.

Förlaga till tavlan Vid Siljan.

Det var när Fotografiska skulle marknadsföra sin nya utställning med bilder av Anders Zorn, som de en stund senare upptäckte att deras konto på Facebook hade släckts ner. Även Fotografiskas projektledare Håkan Gustafsson, som hade laddat upp bilderna från utställningen, insåg att han hade blivit avstängd från Facebook. Det skriver Dagens Media.

Fotografiskas Facebook-konto hade stängts för att det var för mycket naket i Anders Zorns bilder. Att det är konst från 1800-talet verkar inte ha haft någon betydelse för Facebook.

– Det är deras sajt och deras regler. Samtidigt kan jag tycka att Anders Zorn-bilder från 1800-talet är väldigt oskyldigt, säger Håkan Gustafsson till Dagens Media.

”Det blir konstigt”

Att Facebook censurerar tyckerHåkan Gustafssonär problematiskt.

– Vi har drygt 225 000 följare och Facebook är ett sätt för oss att kommunicera mot vår målgrupp. Då blir det konstigt när vi inte får visa de bilder vi ställer ut.

Svarta rutor

Fotografiska valde därefter att ta bort bilderna för att få behålla sitt konto på Facebook. Därefter publicerade de ett nytt inlägg om Zorn-utställningen med svarta rutor istället för bilderna.

I texten skriver de: ”Här skulle vi ha visat bilder från utställningen med Anders Zorn som öppnar på Fotografiska på fredag. Tyvärr är vi dock förhindrade att göra det eftersom Facebook anser att bilderna är stötande. Vi kan tycka att det finns saker i världen som är betydligt mycket mer stötande än svartvita bilder på badande dalkullor från förra sekelskiftet, men i det här fallet är det inte vi själva som avgör var gränsen går och vi rättar oss självklart efter det.”