NORRSKEN

Finskt norrsken i fokus på svenska Eurovision Song Contest 2024

"Det är ju lite roligt att de valt ett klipp från finska Lappland", säger Alexander Kuznetsov, som filmat norrskenet som används för den visuella identiteten på ESC 2024 i Malmö – och hittats via stockvideo-sajten Artlist.io.

Den 64:e upplagan av Melodifestivalen 2024 drar igång den 3 februari – som ska vaska fram det bidrag som representerar Sverige i Eurovision Song Contest 2024 i Malmö med final 11 maj 2024. 

Inför den stora finalen meddelar SVT att huvudbudskapet "United by Music" presenteras i ett visuellt uttryck format av norrsken: "Den är inspirerad av det magnifika "Northern lights", vars skönhet och mystik har förvandlats till "The Eurovision Lights", uttalar sig Christel Tholse Willers, exekutiv producent, i ett pressmeddelande.

När Kamera & Bild frågar SVT vem som filmat norrskenet som ska användas för att representera den visuella identiteten för finalen som hålls i Sverige, får vi svaret att den är från Artlist.io, en stocksajt där man kan betala för att använda filmklipp.

Norrsken i Rovaniemi, Finland, 26 september 2020.

En snabb jämförelse av klippen visar att det är finska Alexander Kuznetsov som filmat norrskenet – i Finland. Vi kontaktade honom för att höra mer om hur filmerna kom till – som blev överraskad över att vi hittat hans filmer och att de används i en svensk produktion.

– Mitt klipp som använts är filmat utanför mitt hus i Rovaniemi, Finland, runt 03-tiden på morgonen under natten mot 26 september 2020. Det var då en stark solstorm som pågick i flera timmar. Tidigare på natten gjorde jag även en livestream på min Youtube-kanal

Några av Alexander Kuznetsovs filmer på norrsken från 26 september 2020.

Alexander skickar en skärmdump från den nattens videos, och säger även att alla klipp som används av SVT inte är hans, utan att det verkar vara ett kollage av sekvenser som använts, där han exempelvis känner igen att det tredje klippet är från Cahkal, Kilpisjärvi i Finland.

– Det är ju lite roligt att de valt ett klipp från finska Lappland, och hade bara SVT frågat mig så har jag massor med fantastiska norrskensklipp från svenska Lappland som jag åker till ofta för att jaga norrsken – bara en timma bort från Rovaniemi.