Vetenskap

Forskare visar upp LSST – kamera med 3200 megapixel

Världens största digitalkamera är nära på färdigställd – och ska fotografera den vidaste bilden någonsin av stjärnhimlen över södra halvklotet.

Med sina 189 separata CCD-sensorer som var och en har en upplösning på 16 megapixel, ska den nya kameranLarge Synoptic Survey Telescope (LSST) ta bilder av södra halvklotets stjärnhimmel för att hjälpa till med både katalogisering av objekt och även skapa den största bilden av universum hittils.

Varje bild har en upplösning på totalt 3200 megapixel – 3,2 gigapixel, och blir tillsammans med sin kraftfulla linskonstruktion ett skarpt öga mot rymden. Varje natt kommer kameran att spara ned ett dussin terrabyte bilddata som sedan analyseras och sätts samman till en helhetsbild. Pixeltäthetern är 10 mikron.

När kameran är helt färdig ska den monteras på Rubin-observatoriet i Chile, där den kommer att påbörja sitt arbete.

CCD-sensorerna monteras.

Kameran mäter 1,65 meter i diameter och är tre meter lång, och väger 2,8 ton. Kameran är tänkt att vara helt färddigställd under 2023, det som kvarstår är tester för att kontrollera alla funktioner.

Kameran består av 189 separata sensorer som vardera består av 16 megapixel. Den totala sensorytan är cirka 60 centimeter i bredd.

De första testbilderna utan linskonstruktionen monterad har redan tagits, något vi skrivit om tidigare. Se bilderna och läs merhär.

Vill du läsa mer om vetenskaplig fotografering eller rymdfoto? Läs mer på vår sida om rymdfoto.