Lag & Upphovsrätt

Fotade skyddsobjekt – greps av Nationella insatsstyrkan

Den äldre versionen av en skylt för skyddsobjekt med fotoförbud.

Två personer ska under en längre tid ha fotograferat olika svenska skyddsobjekt och spridit dessa bilder i sociala medier. Igår greps de av Nationella insatsstyrkan som firade sig ned från taket på ett höghus och bröt sig in i en lägenhet.

Två män ska ha brutit sig in och fotograferat flera skyddsobjekt i Sverige och därefter spridit bilderna i sociala medier. Under onsdagen greps de, misstänkta för grovt olaga intrång. Detta rapporterar SVT.

– Utredningen får visa exakt vad det rör sig om för byggnader. Men generellt sett är det byggnader eller områden med behov av att skyddas från till exempel spioneri eller terrorism, säger Simon Brynert som är pressekreterare hos Säkerhetspolisen till SVT.

Firade sig från taket

Själva gripandet skedde i Vällingby utanför Stockholm, då Nationella insatsstyrkan firade sig ned från taket på ett höghus och bröt sig in i en lägenhet. Det skriver tidningen Mitt i. Nationella insatsstyrkan gör bara insatser som är så allvarliga att de inte kan hanteras inom den vanliga polisverksamheten.

Männen har nu anhållits av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.