Lag & Upphovsrätt

Fotade under kvinnas kjol – döms för sexuellt ofredande

I en rulltrappa förde en man upp sin mobilkamera under en kvinnas kjol och fotograferade hennes underliv.

I en rulltrappa förde han upp sin mobilkamera under en kvinnas kjol och fotograferade hennes underliv. Nu döms mannen av Högsta domstolen för sexuellt ofredande, efter att både tingsrätten och hovrätten först friade honom.

Det var hösten 2015 som en man fotograferade under en kvinnas kjol utan att hon märkte det. Men en kompis såg vad som hände och konfronterade mannen som senare erkände i förhör att han hade smygfotograferat.

Mannen åtalades då för sexuellt ofredande men både tingsrätten och hovrätten ansåg att kvinnan inte hade blivit ofredad i lagens mening – eftersom hon inte var medveten om fotograferingen.

Kroppslig beröring

En handling som kränker en persons sexuella integritet är straffbar, men i regel innebär det ett krav på kroppslig beröring. ”Kravet är emellertid inte absolut”, skriver Högsta domstolen (HD) som nu dömer mannen till dagsböter för sexuellt ofredande.

HD menar att även om någon beröring inte sker kan handlingen omfattas av straffansvar, om den sker i omedelbar närhet av den angripne. I det här fallet förde mannen upp sin mobilkamera ”mycket nära kvinnans underliv” och därför fälls han av HD.

Avståndet avgjorde

Samtidigt framhåller HD att mannen inte hade kunnat fällas för något brott om fotograferingen av kvinnans underliv hade skett på lite avstånd. Därför anser HD att det finns anledning för lagstiftaren att överväga om det kriminaliserade området för integritetskränkande fotografering bör vidgas.