Fotografer

Duo årets vinnare av Scanpix stora fotopris

Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Klara Källström och Thobias Fäldt som tillsammans kallar sig KK+TF vann Scanpix stora fotopris 2012 med sitt ”Wikiland”. Igår kväll mottog de priset på Fotografiska museet i Stockholm.– Projektet är en utforskning av mediebilden kring Wikileaks, säger Klara Källström och Thobias Fäldt.

Fotograferna Thobias Fäldt och Klara Källström har med serien ”Wikiland” undersökt mediauppståndelsen vid rättegången mot Wikileaks grundare Julian Assange och miljön kring de platser där han har suttit i husarrest. Med detta projekt vann duon Scanpix stora fotopris och 100 000 kronor.

Efter en genomgång av alla insända bidrag återstod tre nominerade till Scanpix stora fotopris 2012, som i år firar 10-årsjubileum. De övriga två nominerade var Johan Willner och Matso Pamucina. Juryns val föll slutligen på KK+TF och ”Wikiland”. Thobias Fäldt blir därmed den första fotograf att vinna Scanpix stora fotopris två gånger. 2006 vann han med sin serie ”Year one”, som senare blev bok och utställning.

Scanpix stipendium på 30 000 kronor delades också ut under onsdagskvällen och gick i år till Johan Strindberg och projektet ”Grainland”. Grainland handlar om jakten på en identitet, om jakten på jag.

Här kan du läsa mer om de andra nominerade.

Här kan du se vinnarduons bilder.